Bir süredir Uzak Doğu ve ABD’den gelen haberlerle düşüş sürecine giren Bitcoin, bugün Hindistan’dan gelen son haberle birlikte aşağı yönde kırılmaya devam etti.
Hindistan’ın Maliye Bakanı Arun Jaitley, 2018 bütçesinin görüşüldüğü bugünkü meclis oturumundaki konuşması sırasında Bitcoin ve kripto paralardan da bahsetti. Jaitley, bir yasaktan söz etmese de hükümetin yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının yanı sıra bir ödeme yöntemi olarak kullanımını da ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacağını ifade etti.
Bu açıklama, sosyal medyada ve bazı ana akım medya organlarında Hindistan’da kripto para birimlerinin yasaklanacağı şeklinde çarpıtıldı. Bunun üzerine açıklamanın yarattığı panik havası kripto para piyasalarında satışları da beraberinde getirdi ve Bitcoin fiyatı 9200$’a kadar geriledi.
Yaşanan bu düşüşün ardından “Hindistan nasıl oluyor da bu kadar etkili olabiliyor?” ve benzeri sorular da akıllarda yer almaya başladı.
Dünyanın en büyük 7. ekonomisi
Hindistan’ın neden bu kadar etkili olabildiğini anlamak için öncelikle ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının son yıllarda büyük bir ivme kazanarak 2 trilyon 264 milyar Dolar seviyesine dayandığını ifade etmek gerekli. Hindistan, bu rakamla Rusya’yı ikiye katlamakla birlikte Birleşik Krallık’a da oldukça yaklaşıyor. Ek olarak Hindistan ekonomisi, dünyanın en büyük 7. ekonomisi konumunda.
Tüm BTC/USD işlemlerinin yüzde 10’u Hindistan’a ait
Ancak en önemli etki Hindistan’ın dünyadaki BTC/USD işlemlerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmasında yatıyor. O nedenle tüm BTC/USD işlemlerinin yüzde 10’unu oluşturan bir ülkede yaratılan herhangi bir olumsuz havanın Bitcoin fiyatı üzerinde sert bir etkiye sahip olmasına şaşırmamak gerekiyor.