Waves’den Alameda’ya manipülasyon suçlaması: SBF “saçmalık” dedi

Waves kurucusu Sasha Ivanov, son günlerde büyük çıkış yakalayan kripto paranın aynı hızdaki aşağı düşüşüyle ilgili yatırım şirketi Alameda Research'ü suçladı. Twitter'dan ağır ithamlarda bulunan Ivanov, FTX borsasında ilk yükseliş hareketinin başlatıldığını ancak daha sonra kısa pozisyon açılarak da kâr edilmek istendiğini bu yüzden de bilerek FUD başlatıldığını iddia etti. Ivanov'a direkt olarak cevap vermeyen Alameda CEO'su Sam Bankman-Fried ise, kendisine sorulan bir soruya "Bu tamamen saçmalık" dedi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Önemli kripto paralardan biri olan ve uzun zamandır ciddi bir topluluğa sahip Waves’in son 2 haftadaki yükselişini bir anda sonlandırıp, sert bir düşüş yaşaması soru işaretleri yaratırken, projenin kurucusu Sasha Ivanov ise büyük girişim sermayesi şirketlerinden olan Alameda Research’ü suçladı.

“Alameda, panik satışı için FUD başlattı”

Alameda Research’ün Waves fiyatını düşürmek için çeşitli manipülasyonlar yaptığını belirten Ivanov sözlerine şöyle başladı:

“Patlamış mısırlarınızı alın. Alameda Waves fiyatını manipüle ediyor ve panik satışını tetiklemek için bir FUD dalgası yaratıyor. Umarım bu durum dikkatinizi çekmiştir. Yazdıklarıma bakın.”

“Bizden 1,5 milyon dolar istemişlerdi”

Tartışmaların Bloomberg’e verdiği röportajla başladığını belirten Ivanov, FTX borsasının kendilerinden Waves listelenmesi için 1,5 milyon istediğini iddia etti:

“Aslında her şey, benim Bloomberg’e verdiğim röportajla başladı. Benimle röportaj yapan kişi, Waves’deki fiyat artışını Rusya-Ukrayna savaşına bağlayan ilginç bir iddiayla karşıma gelmişti. Yükselişten önceki gece FTX borsasında yapılan bir işlemi de göstermişti. Bu işlemi bizim yapıp yapmadığımızı ya da haberimiz olup olmadığını sordu. Bu soru beni çok şaşırtmıştı. Çünkü FTX borsası Waves’in sarmalanmış bir versiyonuna sahip. Bizden token listelemesi için 1,5 milyon dolar istemişlerdi. Ben de zaten gerçek token listelemeri dışında kalan sarmalanmış ürün listelemelerini çok umursamıyorum, onları da takip etmiyorum”

“Paralı troller bizi kötülemeye başladılar”

Fiyatın Mart ayının ortasına kadar arttığını ve bu dönemden sonra bir anda Twitter’da paralı ‘troller’ türediğini belirten Waves kurucusu, fiyat düşüşünün de bu zamandan sonra geldiğini belirtti:

“Bunların ötesinde ben Waves’deki fiyat artışını, ABD’de açtığımız yeni şirkete ve her geçen gün büyüyen toplam kilitli varlık değerine dayandırdım. Ayrıca bu ay yeni yol haritamızı da açıklamıştık. Bu yüzden bu iddiaların üzerinde fazla düşünmedim. Mart ayının yarısına geldiğimizde toplam kilitli varlık değeri daha da artmıştı. Fiyat da onunla birlikte artıyordu. Ancak tam da bu dönemden sonra Twitter’da Waves’den memnun olmayan birçok insan görmeye başladım. Waves’i short’lamak isteyen birçok insan vardı. Bu paralı troller, bizim bir ponzi olduğumuzu ve en sonunda projenin çökeceğini iddia ediyordu.”

“Bakın kim çıktı, Alameda!”

Fud hareketinin ardından yaptığı araştırmayla, bu işin arkasında FTX borsasının da sahibi olduğu girişim sermayesi şirketi Alameda’nın çıktığını belirten Ivanov, hesabın 20 Mart civarında Waves almaya başladığını ve bunları satış için Binance’e yolladığını belirtti:

“Bu FUD hareketi vires.finance’ten likidite çekilmesine sebep oldu. Dolayısıyla ben de, artık burada neler olup bittiğini öğrenmem gerektiğini anladım. Araştırmaya vires platformunda başladım. Çünkü bu hareketten hemen önce de biri biziden 1 milyon dolarlık Waves’i borç almak istediğini söyledi. Bunun bir short’lama hareketi olduğu açıktı. Ancak biz zaten hiçbir zaman Waves satmıyoruz ya da satılması için onu borç vermiyoruz. Dolayısıyla Vires’teki araştırmalarıma devam ettim ve bakın kimi buldum. 3PHkZUJpS3AfmnXBNLCBmpqL25GJZb1hGiE doğrulanmış adresinde olan Alameda… 20 Mart civarıyla ciddi şekilde Waves almaya başladılar. Bunları da satmak için Binance borsasına gönderdiler. Bu adımlar, FUD hareketinin başlamasıyla aynı dönemde oldu. “

“Kısa pozisyon açıp başarısız olunca FUD başlattılar”

İlk yükseliş hareketini başlatanın da FTX borsası olduğunu belirten Ivanov, bu poziyonu kârla kapattıktan sonra Alameda’nın kısa pozisyon açtığını ve burada zarar ettiğini söyledi:

“İlk pozisyonu açan ve fiyatı yükselten de onlardı. Ancak daha sonra kârlarını aldılar ve bu kez de kısa pozisyon açtılar. Ancak fiyat yükselmeye devam etti ve onlar da zarar etmeye başladılar. Buradaki zararı kapatmak için de, işte bu FUD hareketini başlattılar. Kripto para dünyası maalesef parayla ilgili… Bundan nefret ediyorum. Biz 2016’dan beri insanlar için çalışıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Waves, yenilmesi zor bir rakip olacak. Bizim için kısa pozisyon açmayın. Zincir üstü yasa dışı kanıtlar için bana ulaşabilirsiniz”

SBF’den cevap: Saçmalık

Bir takipçinin Ivanov’un tweet’lerini alıntılayarak Sam Bankman-Fried’a tweet’leri göndermesi üzerine ise genç CEO, “Tamamen saçmalık ve komplo teorisi” demekle yetindi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Mustafa Yanıtla

    Malesef kripto dünyası bunlar gibi long ve short çular ile dolu malesef, FTX borsası çok paragöz çıktı.