XTZ Coin nedir? Tezos yorumları geleceği ve projesi

xtz coin nedir

Blok zincirlerinin işlevselliğinin büyük önem arz ettiği günümüz kripto para piyasasının köklü projelerinden Tezos (XTZ) Coin, yükselişleriyle kripto meraklıları tarafından ilgi görüyor. Yatırımcılar, XTZ Coin nedir, nereden alınır, projesi nedir, geleceği nedir gibi soru cümleleriyle internette en detaylı bilgiye ulaşıp projeye yatırım yapmak istiyor. Bu içeriğimizde XTZ Coin hakkında önemli detaylar aktaracağız.

Tezos nedir?

Tezos, gelişmiş ve esnek bir blockchain ağıdır. Temel olarak akıllı sözleşmelere dayanır ve Ethereum’a benzer, ancak ana fark, Tezos’un sert çatallanma ihtiyacı olmadan kendini geliştirebilmesidir. Bu, kullanıcıların ve XTZ coin sahiplerinin, ağın gelecekteki yükseltmeleri üzerine oy kullanabilmelerini sağlar. Güvenli ve uzun ömürlü olmayı hedefleyen Tezos, yüksek değerli işlemler için uygun bir platform sunar. 2014’te ortaya atılan bu teknoloji, 2018’de ana ağını başlatmıştır ve blockchain teknolojisindeki yeniliklere uyum sağlayarak gelecekte de güncel kalma potansiyeline sahiptir.

XTZ Coin nedir?

XTZ Coin nedir sorusuna kısaca yanıt verecek olursak, Tezos (XTZ), “Tez” veya “Tezzie” olarak adlandırılan bir token ile bağlantılı bir blok zinciridir. XTZ de bu blok zincirinin native token’ıdır. Tezos, Proof of Stake mekanizmasına dayalı değildir. Bunun yerine, token sahipleri, Proof of Stake konsensüs mekanizmasında yer aldıkları için bir ödül alırlar.

Kaç tane XTZ var diyorsanız bunu da cevaplayalın! Toplam arzı 912 milyon olan XTZ Coin’in dolaşımdaki 890 milyon adettir. 

XTZ kripto para birimi, Tezos ağının korunmasında ve işletilmesinde önemli bir rol oynar ve tutmak, harcamak, göndermek için kullanılabilir. Kullanıcılar, XTZ’ye sahip olarak her bir oylama, XTZ kripto para birimi miktarıyla orantılı olacak şekilde, ağ yükseltmelerinde oy kullanma olanağı elde eder.

ICO sırasında birçok yasal sorun yaşayan Tezos (XTZ), Proof of Stake mekanizması nedeniyle ayı piyasasından kurtuldu. Tezos’un fiyatı Ekim 2019 ile Şubat 2020 arasında üç kattan fazla arttı ve rekor seviyelere ulaştı. Tezos, 2021’de dikkat çekmeye devam ediyor ve İlk 40 kripto para biriminde kalmaya devam ediyor.

Tezos Coin nedir
Tezos Coin nedir

Tezos projesi nedir?

Tezos’un projesi kullanıcılar tarafından dikkat çekiyor. Tezos‘un sürekli gelişen bir ağ olması amaçlanıyor. Bu esneklik, sisteminin çok önemli bir yönü olarak görülüyor. Özellikle, Bitcoin’deki esneklik ve ölçeklenebilirlik eksikliği yatırımcılarda soru işaretleri yaratıyor. Öte yandan Ethereum, esnekliği nedeniyle büyük ölçüde büyüdü ve Tezos da bu yönde devam ediyor.

Tezos’un ayırt edici unsurlarından biri yönetişimdir. İlk blok zincirlerinin çoğu, yeni tasarım seçenekleri formüle etmek için geliştirme ekiplerine ve madencilik topluluklarına güvenir. Ancak Tezos, karar verme sürecini kullanıcıların kendi ağının içine yerleştirmeye çalışır. Bu sistemin bir sonucu olarak Tezos, temel geliştirme sürecine kullanıcı katılımı için teşvikler yaratır. Bu, geliştirme sürecini demokratikleştirir ve bakımı merkezden uzaklaştırır.

Aynı zamanda Tezos’un geliştiricileri, belirli kritik özelliklerin zaman içinde desteklenmesi gerektiğinin farkındaydı. Tezos, bu özelliklerin korunduğunu doğrulamak için resmi matematiksel kanıtları kullanır. Aslında bu, Tezos ağının merkeziyetsiz şekilde kalması anlamına gelir. Diğer blok zincirleri merkeziyetsizleştirilmiş olsa da, Tezos ayrıca toplu karar vermeye izin veren bir mekanizma içerir. Tezos token sahiplerinin bekleyen protokol geliştirmelerinde oy kullanmasına izin verilir.

xtz Coin projesi
Tezos Coin projesi

XTZ Coin ne işe yarar?

XTZ Coin, Tezos blockchain’ının yerel kripto parasıdır ve bu ağın temel işlevlerini destekler. XTZ, ağdaki işlemlerin ödemesini sağlar ve Tezos ekosistemindeki yönetim kararlarında kullanıcıların oy kullanmasına olanak tanır. Bu demokratik yapısı, Tezos’u diğer blockchain platformlarından ayırır ve ağın gelecekteki yükseltmeleri ve güncellemeleri üzerinde topluluk katılımını teşvik eder. XTZ Coin, Tezos’un esnek ve evrimsel yapısı nedeniyle yatırımcılar ve teknoloji meraklıları için değerli bir varlık olarak kabul edilir.

Tezos Coin geleceği

Tezos Coin’in geleceği de merak edilen konular arasında. Tezos her dönem ilgi çeken kripto para projelerinden olmuştur. Proje, ilk başlarda yaşadığı zorluklarını aşan saygın bir projedir. Yönetim modeli ve akıllı sözleşme dili, uzun vadede başarılı olmasına yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Bunun yanı sıra, Tezos’un ayırt edici unsurlarından biri de yönetişimdir.

İlk ortaya çıkan blok zincirlerinin çoğu, yeni tasarım seçenekleri formüle etmek için geliştirme ekiplerine ve madencilik topluluklarına güvenir. Ancak Tezos, karar verme sürecini kullanıcıların kendi ağının içine yerleştirmeye çalışır. Yaptıkları sponsorluk ve sektör içi anlaşmalarla adından söz ettiren Tezos’un geleceğinin olumlu yöne gittiğini söylemek mümkün. 

Tezos, Red Bull Racing Honda, McLaren Racing, OneOf, Interpop ve NFT’ler için de Hic-Et-Nunc, OBJKT ve Sweet.io gibi pazar yerleri tarafından kullanılmaktadır. Ve milyarder yatırımcı Tim Draper Tezos’un önemli yatırımcılarından biridir.

Tezos hangi ülkenin? Sahibi ve kurucusu kim?

Tezos Coin, İsviçreli Arthur-Kathleen Breitman tarafından kurulmuştur. 2017’de kurulan ve merkezi İsviçre Zug’da bulunan kar amacı gütmeyen Tezos Vakfı tarafından hayata geçirilmiştir. Kripto paraların dönem olarak çok bilinmediği zamanlarda bile en büyük ICO’lardan birine imza atarak oldukça ses getirmiştir. 

Tezos Coin hangi ülkenin
Tezos Coin hangi ülkenin

Tezos Coin İlk Çıktığında Ne Kadardı?

Tezos Coin ilk çıktığındaki fiyatı kullanıcıların öğrenmek istediği bilgiler arasındadır. 2017’de ICO’su yapılan Tezos, ilk çıktığında 0.470 dolardı. En yüksek fiyatını 9.18 olarak gören Tezos, en düşük fiyatını ise 0.31 olarak kaydetmiştir.

Tezos Coin Nereden ve Nasıl Alınır?

Kripto para endüstrisinin en eski projelerinden olan Tezos, hemen hemen bütün kripto para platformlarından alınıp satılabiliyor. Bunlara örnek olarak Binance, Kraken, Coinbase, Gate.io, Huobi, Bithumb, KuCoin, Gemini, Bybit, Bittrex, Poloniex gibi borsalar gösterilebilir. Bu platformlardan BTC, USDT, ETH, BNB gibi paritelerden işlem yapılabilir.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl