Türkiye’de geliştirilen kötü amaçlı kripto madencilik programı 11 ülkeye sıçradı!

Google Çeviri uygulaması görünümünde olan ve Türkiye'de geliştirildiği belirtilen kötü amaçlı bir yazılımın 11 ülkeden birçok kullanıcıya etki ettiği belirtildi. 2019'da geliştirilen yazılım bilgisayarlara kurulduktan sonra Monero (XMR) madenciliği yapıyor ve yüklendiği bilgisayarı da uzun vadeli bir plân eşliğinde ele geçirebiliyor.

hack
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Monero madenciliği yapmak üzere kurulan kötü amaçlı bir yazılımın, Google Çeviri uygulaması görünümü altında sayısız bilgisayarı etkilediği belirtildi. Check Point Research (CPR) tarafından verilen bilgiye göre; adının “Nitokod” olduğu belirtilen yazılımın 2019 yılında Türkiye’de geliştirildiği ve Google’ın Çeviri uygulamasını bilgisayarında kullanmak isteyen birçok kişi tarafından indirildiği belirtiliyor.

Sofistike bir kripto para madencilik programı…

Program bir akıllı telefona da yüklenebiliyor. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra cihazda sofistike bir kripto para madencilik programı kuruluyor. Proof of Work (PoW) madencilik konseptiyle çalışan madencilik yazılımının enerji yüketimi de önemli derecede fazla…

Programın cihaz ya da bilgisayara yüklenmesinin ardından ise, yazılım sahibinin sistemde kontrolü ele alması sağlanıyor. Bu da hem sistemin zarar görmesine hem de cihaz sahibinin dolandırılmasına yol açabiliyor.

‘Google Translate Desktop download’ yazıldığında çıkıyor!

Konuyla ilgili bir rapor yazan Check Point Research (CPR) araştırmasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Kötü amaçlı yazılım yüklendikten ve çalıştırıldıktan sonra, XMRig kripto madencisi için bir yapılandırma işlemi devreye girer. C&C sunucusuna bağlandıktan sonra da madencilik faaliyeti başlar. Kullanıcılar ‘Google Translate Desktop download’ araması yaptığında, yazılım Google aramalarında kolayca bulunabilir. Uygulama uzun, çok aşamalı bir etkiyi açığa çıkarmak için tasarlanan gecikmeli bir mekanizmaya sahiptir”

Nitrokod kötü amaçlı yazılımının, 2019’daki üretilişinden bu yana en az 11 ülkedeki makineleri etkilediği belirtiliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl