Nijerya’da CBDC için nakit para çekimine kısıtlama getirildi

Son dönemde P2P işlemlerinin rekor kırdığı ve Binance'in de hükumetle anlaşmalar yaptığı Nijerya'da CBDC kullanımının artırılması gerekçesiyle, bankamatiklerden çekilecek nakit paralara sınırlama getirildi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Petrol başta olmak üzere önemli yeraltı kaynaklarına sahip olmasına rağmen ciddi şekilde yoksulluk yaşayan ülkelerden biri olan Nijerya’da “Bitcoin’e kaçış” her geçen gün daha fazla hızlanırken, hükumet dijital para kullanımını artırmak amacıyla nakit çekimlerine sınırlama getirdi.

Nijerya Merkez Bankası’nın 6 Aralık tarihli bir açıklamasına göre, bundan sonra ATM’lerden her gün yalnızca 45 dolar (yaklaşık 20 bin Naira) ve her hafta 225 dolar (yaklaşık 100.000 Naira) çekilebilecek. Bu kuraldan günlük para çekimi sınırı bireyler için 338 dolar, şirketler için ise 1128 dolardı.

Bankalardan çekim yapanlardan ise ek ücretler alınacak. Örnek olarak her hafta 225 dolardan fazla para çeken kişilere % 5, her hafta 1125 dolardan fazla para çeken şirketlere ise % 10’luk komisyon tarifesi uygulanacak.

Merkez bankasından yapılan açıklamada “Bireyler ve şirketler, bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için internet bankacılığı, mobil bankacılık uygulamaları, USSD, kartlar/POS, eNaira gibi alternatifleri kullanabilirler.” denildi.

eNaira Nijerya’da ilk olarak geçtiğimiz sene Ekim ayında kullanıma açılmış ancak bu konudaki benimsenme oldukça yavaş olmuştu. Araştırmalar toplam nüfusun sadece %0.5’lik kısmının CBDC kullandığını göstermişti.

Nijerya Merkez Bankası özellikle geçen sene, kripto paraların kullanımını engelleyici birçok önlem almış ancak bu durum ülkede P2P olarak da bilinen ve aracı kurum olmadan yapılan işlemlerde patlama yaşanmasına yol açmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl