ABD Hazine Bakanlığı’nın ekonomik yaptırımlar için kullandığı devlet kurumu olan Yabancı Varlık Kontrolleri Ofisi (OFAC), küresel bir kripto para borsası olan Chatex ile ona altyapı desteği sağlayan 3 şirketi yaptırım uygulanacaklar listesine aldı.
Chatex’in yanı sıra, Estonya merkezli IZIBITS OU, Letonya merkezli Chatextech SIA ve Karayipler’de bir ada ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler’den Hightrade Finance’e yasaklar ve yaptırımlar uygulanacak. Bu şirketlere ek olarak ayrıca, saldırıların arkasında olduğu belirtilen bir Rus ve bir Ukraynalı kişi için de benzer uygulamalarda bulunulacak.
Hatırlanacağı üzere ABD hükumeti, ülkedeki şirketlere yapılan saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutmuş, devlet başkanı Vladimir Putin ise iddiaları reddetmişti.
Genelde Bitcoin ve Monero talep ediliyor
Fidye yazılımı, ‘hacker’ların bireysel bilgisayarların veya bilgisayar ağlarının kontrolünü ele geçirmek ve sahiplerini sistem dışına itmek için kullandığı kötü amaçlı yazılımlar olarak biliniyor. Saldırganlar sistemleri ele geçirdikten sonra bireyler ya da şirketlerle iletişime geçerek, sorunu düzeltebileceklerini ve bunun karşılığında da belli bir miktar para istediklerini belirtiyorlar. Talep edilen varlıklar ise genelde kripto para, onlar arasında da Bitcoin ile gizlilik yönüyle bilinen Monero oluyor.
“İşlemlerin yarısından fazlası yasa dışı aktivitelerle ilgili…”
Hazine Bakanlığı’ndan Chatex ile ilgili yapılan açıklamada ise, borsanın bilinen işlem hareketlerinin yarısından fazlasının, dark net pazarları ve kötü amaçlı yazılım yerlerinin de içinde bulunduğu yasa dışı aktivitelerle bağlantılı olduğu belirtildi.
“Suex ile doğrudan bağlantısı var”
Hazine Bakanlığı ayrıca, Telegram aracılığıyla eşler arası ticareti kolaylaştıran Chatex’in, ‘hacker’lar için ödemeleri kolaylaştırma amacıyla 21 Eylül’de onayladığı bir kripto para borsası olan Suex ile doğrudan bağları da olduğunu iddia ediyor. Hatırlanacağı üzere ABD, Rusya merkezli Suex.io’yu da yaptırım listesine almıştı. Borsa CEO’su ise konuyla ilgili dava açacağını açıklamış ve iddiaları reddetmişti.
Yaptırımlar, ABD’deki tüm Chatex varlıklarının bloke edilmesi ve Amerikan vatandaşlarıyla ve şirketlerinin Chatex veya bağlı kuruluşlarıyla yasal olarak hiçbir şekilde iş yapamayacakları anlamına geliyor. OFAC’a göre ayrıca Letonya ve Estonya hükumetleri de, Chatex ve Izibits OU’nun kayıtlarını askıya aldı.
OFAC ayrıca, Ukrayna vatandaşı Yaroslav Vasinskyi ve Rusya vatandaşı Yevgeniy Polyanin’i de yaptırım listesine ekledi. Vasinskyi’nin, Temmuz ayında gerçekleşen 70 milyon dolarlık bir fidye yazılım saldırısının alıcı tarafında olan IT şirketi Kaseya’ya kötü amaçlı yazılım sağladığı iddia ediliyor.
Hazine Bakanlığı, iki kişinin Bitcoin ve Monero olarak alınan fidyelerde 200 milyon dolardan fazla komisyon alan bir Doğu Avrupa bilgisayar korsanlığı grubu olan Sodinokibi/REvil ile bağlantılı olduklarına inandığını belirtiyor.