Kripto şirketlerinin tepkisini çekmişti: Meclis komitesinden SEC’ye kötü haber

İlk kez 2022'nin mart ayında ortaya çıkan ve resmen açıklandığı günden bu yana kripto dünyasından, hatta bankalardan büyük tepki gören SEC'nin "Personel Muhasebe Bülteni"nin iptali için ABD Temsilciler Meclisi'ne bağlı Finansal Hizmetler Komitesi oylama yaptı. 31'e 20'lik oy ile SEC'nin bülteninin iptali kabul edildi ancak tasarının resmileşmesi için Senato'ya kadar gitmesi gerekiyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

SEC çalışanlarının 2022 yılının mart ayında yazdığı ve o yılın 31 Mart günü de resmen yayımladığı, “Çalışanların Muhasebe Bülteni No 121” adlı kurallar bütünü, Temsilciler Meclisi’ne bağlı olan Finansal Hizmetler Komitesi’nden kabul görmedi. Komite dün yaptığı oylamada 31’e 20 oyla, bu bültenin geçerliliğinin tamamen kaldırılması yönünde karar aldı.

Bu iptal önergesinin resmen kabul edilmesi için önce komitenin bağlı olduğu Temsilciler Meclisi’nde genel oylamaya sunulması ve burada da kabul edilmesi halinde, Senato’ya yeni bir oylama için gönderilmesi gerekiyor. Eğer Senato da kabul ederse, önergenin iptali o zaman resmiyet kazanmış olacak.

Bültene neden tepki var: Bilançoya kayıt

Kısaca “SAB 121” olarak da bilinen kurallar bütünü, kripto paraları saklayan, tutan kuruluşların bu varlıkları kendi bilançolarında göstermesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar ise bu durumun, şirketlerin mali tablolarını ve gereksinimlerini ciddi şekilde etkileyeceğini dile getiriyor.

Kripto para şirketlerinin yanı sıra, ABD’de artık kripto saklama hizmetleri vermeyi düşünen bankalar da bu bültene sert şekilde karşı çıkıyor.

SAB 121 ayrıca, kuruluşların, kripto saklamanın ve almanın getirdiği riskleri de, net şekilde kullanıcı ve müşterilere anlatması gerektiğini ifade ediyor.

İptal ve revizyon baskısı vardı

SAB 121’in aslında öneri niteliğinde bir bülten olduğunu belirtmekte fayda var. Yani uygulanması gereken resmi bir kurallar bütünü olma durumu söz konusu değil. Analistler, bu bültenin sadece SEC’nin ilgili departmanında çalışanların fikirleri olduğunu, regülasyonları temsil etmediğini belirtiyorlar.

Kripto dünyası ise ileride kanunlaşma ihtimali olan bu bültene, şirketlere ağır yükler getirdiği için karşı çıkıyor. SEC’ye yaklaşık 2 senedir bu bülteni geri çekmesi ya da geniş çapta revize etmesi konusunda baskılar vardı.

“Bitcoin spot ETF’lerini de etkileyebilir”

Önergeyi sunan Temsilciler Meclisi üyesi olan Mike Flood, bankalar için menkul kıymetler de dahil olmak üzere saklama varlıklarının her zaman “bilanço dışı” kalemler olarak kabul edildiğini söyledi.

Flood ve bir diğer meclis üyesi Wiley Nickel tarafından sunulan 2 sayfalık önerge, bülteni yürürlükten tamamen kaldırmayı hedefliyor.

Flood ayrıca SAB 121’in, ocak ayında SEC tarafından onaylanan spot bitcoin borsa yatırım fonlarını da etkileyebileceğini söyledi. Flood, SAB 121 nedeniyle bankaların bu ETF’ler için saklama görevlisi olamayacağını söyledi.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu konuda da karşı karşıya…

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Flood’un açıklamalarına ise Demokrat tarafın en bilinen isimlerinden olan Maxine Waters karşı çıktı ve bültenin aslında uzun zamandır şeffaflık arayan kripto dünyasının taleplerini yansıttığını iddia etti.

Waters, “Kripto dünyası uzun zamandır, SEC’nin net kurallar koymamasından ve regülasyonlarla değil, yaptırım yoluyla çalışmasından şikayet ediyordu. Bu bülten, FTX gibi, kullanıcıların milyarlarca dolarlık varlıklarını bir kez daha kaybettiği olayların yeniden yaşanmaması için hazırlandı” dedi.

Gizli Servis Yasası da kabul edildi

Öte yandan Komite, ABD’de görev yapan gizli servislerin kripto paralar vasıtasıyla kara para aklamayla mücadele konusundaki yetkilerinin genişleten bir tasarıya da yine dün onay verdi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl