ABD’de kripto para inovasyonuna destek olan ciddi bir politik güç olsa da, benzer şekilde eleştiren ve engellemek isteyen de bir kitle bulunuyor. Başını genelde Elizabeth Warren’ın çektiği Kongre üyelerinden bir tanesi daha kripto para karşıtı bir kanun tasarısını Kongre’ye sundu.
“El Salvador özgür bir ülke ama…”
Kaliforniya eyaletinin 35. bölgesinden seçilmiş olan bir Kongre üyesi olan Norma J. Torres, bir diğer Kongre üyesi Rick Crawford’un da imza attığı ve destek verdiği yasa tasarısında, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para ilân eden adımının ABD’ye olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:
“El Salvador’un Bitcoin hamlesi, inovasyonu düşünceli bir şekilde benimseyen bir adım değil, tam tersi düşüncesizce oynanan bir kumardır ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaktadır. El Salvador özgür bir demokrasidir ve biz onların kendi kendilerini yönetmelerine, aldıkları kararlara saygı duyuyoruz ancak bu kararın bizim ülkemiz için oluşturabileceği risklere karşı ABD’nin mutlaka bir plânı olmalıdır”
“ABD finansal sistemine getireceği riskler…”
Tasarı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para ilân etmesinden ötürü; siber güvenlik, ekonomik istikrarsızlık ve demokratik yönetişim konularında oluşabilecek riskleri değerlendirmesini ve aynı zamanda bunların ABD finans sistemi için oluşturabileceği tehlikeler için de bir strateji geliştirmesini zorunlu kılıyor.
“ABD hükumeti müdahil olmalı”
Konuyla ilgili konuşan ve tasarıya destek olan bir başka Kongre üyesi Crawford da, “Kripto paralar son dönemde ciddi bir popülarite kazandı. Burada Bitcoin hakkında ciddi soru işaretleri yaratıldı. Bu yüzden regülasyonların yeniden gözden geçirilmesi ve tüketici korunmasının sağlanması lazım. ABD hükumetinin bu konuya müdahil olması gerekli” dedi.
Arjantin ve El Salvador’a IMF engeli
Hatırlanacağı üzere Uluslararası Para Fonu (IMF), bu sene başında El Salvador’un bu hamlesini finansal istikrar ve tüketici korunması açısından bir risk teşkil ettiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından da IMF, El Salvador’a vermeye hazırlandığı krediden de vazgeçmişti. IMF ayrıca, Arjantin ile de yakın zamanda 45 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamış ve bu anlaşmanın şartlarından biri olarak da, ülkede kripto para kullanımının zorlaştırılmasını öne sürmüştü.
Bir Moody’s raporunda da Bitcoin’deki fiyat düşüşünün El Salvador’a 22 milyon dolarlık bir faturaya mâl olduğu belirtilmişti.
Yüzde 10’luk büyüme
Tüm bunlara rağmen ise El Salvador başkanı Nayib Bukele, Şubat ayında yaptığı açıklamada Bitcoin adımları sayesinde ülkelerine geçen seneye oranla yüzde 30 daha fazla turist geldiğini, ülke gayrisâfi milli hasılasında da yüzde 10’luk büyüme yaşandığını açıklamıştı.