ABD’li mühendis ve akademisyenlerden “Kriptoyu durdurun” mektubu

Kripto paraların en çok tartışıldığı ülkelerden biri olan ABD'de bir grup mühendis ve akademisyen, politikacılara hitaben kripto para karşıtı bir mektup yazdı. İçinde Microsoft ve Google gibi büyük şirketlerin mühendislerinin de olduğu grubun imzaladığı mektupta, kripto para yatırımları ve blok zinciri teknolojisi eleştirilirken, "Bu teknoloji güvenli ve merkeziyetsiz değil. Şifrelerinizi unuttuğunuz takdirde, tüm birikimizi kaybedebildiğiniz hiçbir sistem güvenli değildir" yorumu yapıldı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD’de bir grup ünlü teknoloji uzmanı mühendis ve akademisyen, politikacılara hitaben blok zinciri teknolojisi ve kripto para karşıtı bir mektup yazdı. Mektuba imza atan kişiler arasında Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Bruce Schneier, Microsoft’un eski mühendislerinden Miguel de Icaza, Google Cloud baş mühendisi Kelsey Hightower gibi ünlü isimler de bulunuyor.

“Güvenli ve merkeziyetsiz değil”

26 mühendis ve akademisyenin imza attığı mektup, sektöre karşı olan ilk ciddi ve organize lobicilik hamlesi olarak görülüyor. Konuyla ilgili konuşan Schneier, “Blok zinciri teknolojisini savunanların iddiaları doğru değil. Bu sistem merkeziyetsiz ve güvenli değil. Şifrelerinizi unuttuğunuz takdirde, tüm hayat birikimlerinizi kaybettiğiniz hiçbir sistem güvenli olamaz. ”

“Biz karşı-lobicileriz”

Mektupta imzası olan kişilerden biri olan yazılım geliştiricisi Stephen Diehl de, “Biz karşı-lobicileriz ve bu mektup da blok zinciri ve kripto para karşıtlığıyla ilgili… Kripto para endüstrisinin kendi kitlesi mevcut ve bu kişiler politikacılara istediklerini söyleyebiliyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

“Spekülatif yatırım aracıdır”

Mektupta yer alan ifadelerde, kripto paraların tamamiyle spekülatif ve hiçbir şekilde sağlam olmayan varlıklar oldukları yazıldı:

“Kripto varlıklar spekülatif, yüksek volatiliteli ve sağlam olmayan yatırım şemalarına giden birer araçtır. Düzenli olarak perakende yatırımcılara pazarlanır ve tanıtılırlar. Bu perakende yatırımcılar ise, kripto varlıkların spekülatif doğasını ve barındırdığı riskleri anlamadan yatırım yaparlar”

“Bankalara güvenmeme iddiasıyla yüzlerce milyon dolar harcanıyor”

Microsoft’un eski mühendislerinden Miguel de Icaza da, blok zinciri ve kripto paraların hiçbir gerçek amaca hizmet etmediğini yazdı:

“Kullanılan milyonlarca dolarlık cihazların yaptığı aynı işi merkezi bir sistemde 100 dolarlık bir bilgisayar da yapabilir. Sadece bankacılık sistemine güvenilmediği iddiasıyla milyonlarca doları sokağa atıyoruz. Bu teknoloji hiçbir şekilde gerçek bir amaca hizmet etmiyor”

Terra UST örneği ve yaşananlara da değinilen mektubun Senato’daki çoğunluk ve azınlık grup liderlerinin yanısıra Patrick Toomey ve Ron Wyden gibi kripto para destekçilerine de gönderildiği belirtildi.

Kripto lobiciliğinde büyük artış

Öte yandan ABD Kongresi Lobicilik Faaliyetleri veri tabanındaki rakamlara göre, 2018 yılından 2021 yılına kadar olan dönemde ülkede kripto para lobicisi şirket ve birey sayısı toplamda 115’ten 320’ye çıktı. Aynı zamanda bu dönemde lobi faaliyetleri için harcanan miktar da 2.2 milyon dolardan 9 milyon dolara yükseldi.

ABD’nin en büyük borsalarından biri olan Coinbase’in lobicilik faaliyetlerine 26 kişi ile en çok destek veren ve 2021 yılında harcadığı 1.5 milyon dolar ile en çok para harcayan kurum olduğu bilgisi verildi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Ali Barut Yanıtla

    ABD kağıdın üzerine biraz mürekkep sürerek bu dolardır diyerek, diğer dünya ülkelerinin binbir emekle ürettiği malları alıyor. Kripto para da böyle bir şansı yok. Kripto para, ya da tedavül kazancı ülkeler arasında paylaşılan bir DÜNYA TİCARET PARAsına ihtiyaç var. ABD bu soygun hakkının elinden gitmesine elbette razı gelmeyecek. Hatırlı kişilerle kullanarak karşı çıkacak. Sömürgelerindeki borazanları aracılığıyla
    (ornek: uzmancoin) kötü şeyler oluştuğunu işleyecek. Teşekkürler. Selamlar.