
Trump ailesinin kripto projesi World Liberty Financial tarafından desteklenen ve bir süredir adı skandallarla anılan Movement Labs, yeni bir şaibeyle daha gündemde.
Yatırımcılardan gizli anlaşmalar
CoinDesk’in ulaştığı belgelere göre Movement Labs, MOVE adındaki token’ı henüz piyasaya çıkmadan önce arzın büyük bir bölümünü projeye erken aşamada danışmanlık yapan isimlere tahsis etti. Haberde, bu anlaşmaların yatırımcılara hiçbir zaman açıklanmadığı ve gizli tutulduğu yazıldı.
Projenin ilk dönemlerinde görünmez roller üstlenen bu isimlerden ikisinin Sam Thapaliya ve Vinit Parekh olduğu bildirildi. İddiaya göre Movement Labs, bu iki kişiye MOVE token arzının yüzde 10’una kadar uzanan paylar verdi. Şirket içinden kaynaklar ise bu anlaşmaların resmi kayıtlara geçmemesi için özellikle çaba harcandığını ifade ettiler. Zebec Protocol’ün CEO’su olan Thapaliya’nın piyasa yapıcılığı ve pazarlama amacıyla arzın yüzde 5’ini aldığı, aynı ismin ikinci bir anlaşmada ise yüzde 2.5’lik bir pay daha elde ettiği kaydedildi. Mevcut fiyatlarla bu miktarın değeri 50 milyon doların üzerinde fakat MOVE’un fiyatı zirve seviyelerindeyken 200 milyon dolara yakındı. Thapaliya’nın “gölge kurucu ortak” olduğu, projenin göz önündeki kurucu ortakları Cooper Scanlon ve Rushi Manche’nin önemli kararlarda sıklıkla ona danıştığı da öne sürülüyor.
Büyük miktarda token aldılar, listenince sattılar
Thapaliya’nın adı, Çinli piyasa yapıcı şirket Web3Port ile yapılan sözleşme hakkındaki yazışmalarda da geçiyor. Söz konusu şirket, MOVE token’ı borsalarda listelendiği esnada 38 milyon dolarlık token’ı satarak fiyatlarda büyük bir düşüşe neden olmuştu ve Binance, ilişkili hesapları kapatmıştı. Web3Port’a verilen yüzde 5’lik payın ise Thapaliya’yla imzalanan anlaşmada verilen oranla aynı olması dikkat çekti.
2023 tarihli bir başka anlaşmaya göre ise Movement Labs, Vinit Parekh ile bağlantılı Digital Incubation Group’a yılda yaklaşık 2 milyon dolar verdi. Bir başka anlaşmada ise Parekh’in kontrolündeki farklı bir şirkete arzın yüzde 2.5’i tahsis edildi. Bu anlaşmalar, strateji çerçevesinin geliştirilmesi, ilk yatırım turu sürecinde danışmanlık verilmesi, tohum yatırım turunun tamamlanması, token ekonomisi ve ‘exit’ planının geliştirilmesi gibi sorumlulukları kapsıyordu.
Movement’taki skandallar zinciri, geçen ay ortaya çıkan piyasa yapıcılığı anlaşmalarıyla patlak vermişti. Bu anlaşmaların ekip içindeki kişilere token satışı yapma imkanı tanıdığı öğrenilmişti. Bu durum, Çinli bir piyasa yapıcıyla yapılan anlaşma konusunda sorumluluğun kimde olduğuyla ilgili sert tartışmalara yol açmıştı. Manche’nin Web3Port ve bir aracı kuruluş olan Rentech ile yaptığı anlaşmaların büyük satışları teşvik ettiği iddia edilmişti. Bu nedenle Manche, “piyasa yapıcılık anlaşmalarını ‘insider’lara avantaj sağlamak amacıyla organize etmek” ve “şirkete zarar veren bir sözleşmeye önayak olmakla” suçlanmıştı.
Bu tartışmalar sonucunda projenin iki kurucusu Rushi Manche ve Cooper Scanlon arasındaki ipler gerildi ve iki isim adeta birbirlerine düştü. Manche’nin şirketle ilişiği kesildi, Scanlon ise CEO’luktan ayrılsa da Movement Labs bünyesinde çalışmaya devam ediyor.
Coinbase bugün itibari ile listeden çıkardı
Yakın zaman önce sektörün yükselen yıldızı konumunda olan Movement, ortaya çıkan skandallardan sonra ciddi bir darbe aldı. ABD merkezli, dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase, bugün MOVE’u listeden çıkardı. Borsa, konuyla ilgili duyuruyu iki hafta önce yaparken MOVE, o günden bugüne yüzde 25’ten fazla değer kaybetti.