Oyster’in (PRL) kurucusu ABD’de tutuklandı: Milyonlarca dolarlık ‘exit scam’

Oyster Protocol'ü kuran ve 2018'de bir çıkış dolandırıcılığı yaptığı iddia edilen Bruno Block, ABD Vergi Dairesi IRS'e gelir beyanı yapmadığı için tutuklandı.

Kendilerini Huobi'nin çalışanı olarak tanıtan sahtekârlar tutuklandı
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bruno Block olarak bilinen ve gerçek adı Amir Bruno Elmaani olan Ethereum blokzincir tabanlı Oyster Protocol’ün kurucusu, milyonlarca dolarlık vergi kaçakçılığı iddiasıyla tutuklandı. Block’un, protokolün kendi token’ı olan Pearl’ü (PRL) kullanarak vergi kaçırdığı belirtiliyor.

Güney New York Bölgesi Savcılık Dairesi’nden yapılan basın açıklamasına göre; Block tarafından 2018’de organize edilen bir çıkış dolandırıcılığı için de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, bir dava açmaya hazırlanıyor. İddialara göre Elmaani, Oyster Protocol’ün token satışından elde ettiği gelirleri (300 ETH-dönemin kuruyla yaklaşık 90 bin dolar) gizledi. Protokol kurucusu ayrıca Pearl token’ları da ikincil piyasa yoluyla sattı.

Ekim 2018’de yapılan çıkış dolandırıcılığı esnasında Elmaani’nin toplu satışı yeniden açmak için bir akıllı kontrat hazırladığı ve ardından proje sürecini bitirip token’ları da sattığı belirtiliyor. O dönem PRL token’ın fiyatı yaklaşık 0.20 dolardı ve Oyster’in piyasa değeri ise 15-20 milyon dolar aralığındaydı.

Her defasında yeni token üretildi ve satıldı

Sistem, Oyster token kontratına 5 bin PRL karşılığında, 1 ETH gönderilmesiyle çalışıyordu. Yeni çıkarılan PRL token’lar KuCoin borsasında satılırken aynı anda bu 1 Ethereum da geri çekilebiliyordu. İnsanlar durumun farkına varıncaya ve işlemleri durduruncaya kadar bu sistem devam etti. Daha önceden PRL token arzının sabit kalacağı belirtilmişti ancak Elmaani her defasında yeni token’lar üretti ve bunları satarak, “cash out” yani para çıkışı yaptı. Oyster Protocol, Ethereum blokzincirinde çalıştığı için federal müfettişler Pearl ve Ethereum token’larının hareketlerini ABD dışı merkezli bir borsa (muhtemelen KuCoin) vasıtasıyla takip edebildiler.

Tek gelir beyanı 15 dolar

Hala tamamlanmamış iddianameye göre ise Elmaani’nin tek gelir beyanı, 2017’deki 15 dolarlık, kendisinin bir patent tasarımı olarak tanımladığı bir işten elde ettiği paraydı ve 2018 yılında tek bir kez bile gelir beyanında bulunmadı.

Çaldığı paraları yatlara ve eve harcadı

Elmaani’nin yine 2018’de birkaç yat için 10 milyon dolar, şirketine 1,6 milyon dolar ve, ev ile ev tadilatlarına da 1.1 milyon dolar harcadığı tespit edildi. Bu detayların ardından da Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl