Altcoin piyasasını rahatlatacak gelişme: İşte o senaryo

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Küresel piyasalarda aylık kapanışlar gerçekleşti.

Altın çok güçlü bir aylık kapanış yaparken S&P 500’de de benzer bir durum söz konusu.

Kripto para piyasasının kırılganlığı ise sürüyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Nvidia’ya dava açıyor olması ve Japonya Merkez Bankasının “faiz artırım” sinyali vermesi zaten gergin geçmesi beklenen eylülü küresel piyasalar için daha da stresli bir hâle getiriyor.

18 Eylül’de Fed, faiz kararını açıklayacak ve büyük bir sürpriz olmazsa para politikasında değişikliğe başladığını resmen ilan edecek.

CME FedWatch’un anlık verilerine göre Fed’in bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 53 olarak değerlendiriliyor. Fed’in 50 baz puanlık bir indirime gitme ihtimaline ise yüzde 47’lik bir oran verilmiş.

Fed’in 50 baz puanlık bir indirimine gitme ihtimali her geçen gün artıyor ve cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri, bu noktada Fed’den beklentileri yeniden şekillendirecek (25 veya 50 baz puanlık bir indirim anlamında).

CME FedWatch’a göre, Fed’in faiz indirimi olasılıkları

Bitcoin’in aylık görünümünde büyük bir problem yok

Bitcoin, 60 bin dolar eşiği altında aylık kapanış yaptı.

Haftalık zaman diliminde ise alçalan genişleyen kama içindeki hareketini sürdürüyor. Para politikasında değişikliğin başlayacağı bu ayda küresel piyasaların küçük ya da orta çapta bir kriz yaşama ihtimali sürse de bitcoin’in potansiyel bir krizden ufak yaralarla kurtulmasını beklerim. Aylık zaman diliminde BB orta bandın 44 bin dolar seviyesinden geçtiğini görmekteyiz, daha kısa zaman dilimlerinde ise 44-45 bin dolar aralığı ve 52 bin dolar seviyesi önem kazanıyor. Bu bölgelerin üstünde tutunmaya devam etmesi bitcoin açısından pozitif olacaktır.

Bu bölgeler/seviyeler test edilirse uzun vadeli yatırımcıların harekete geçeceğini düşünmek mümkün.

Bitcoin’in aylık görünümünde büyük bir problem görünmemekte.

Altcoin piyasasını rahatlatacak gelişme

Likidasyon haritasına baktığımızda (anlık veri) BTC’nin 70 bin dolar seviyesine tekrar ulaşması durumunda 21 milyar dolarlık “açık pozisyon” tasfiyesi gerçekleşecek. Bu seviyenin görülmesi ve hatta geçilmesi de alçalan genişleyen kamanın da kırılması anlamını taşıyacaktır.

Aynı zamanda bu durum, temmuz ayındaki lokal zirvenin de geçilmesi anlamına gelecektir.

Altcoin piyasasını rahatlatacak yegane gelişme, fiyat anlamında bahsettiğim bu tablonun oluşması olacaktır.

Bu arada BlackRock, açıklanan son verilere göre 357 bin 509 BTC’ye ulaştı.

Bitcoin grafiği, haftalık

Altcoin’lerde alçalan tepeler devam ediyor

Bitcoin ve Ether’in devre dışı bırakıldığı Total Market Cap 3, mart ayında yeşil majör direnç bölgesini test ettikten sonra alçalan tepeler yapmaya devam ediyor.

Bu durum aynı zamanda TOTAL 3’de pembe paralel kanalın da oluşmasını sağladı.

Pembe kanalın alt bandı, aynı zamanda lacivert majör destek bölgesinden geçiyor.

Ağustos’un ilk haftasında TOTAL 3, hem pembe kanalın alt bandını test etti hem de lacivert majör destek bölgesini test etti.

Bu bölgeye temas gelince altcoin piyasasında ciddi sıçramalar gördük. TOTAL 3, yeşil ve lacivert bölgeler arasında pembe kanal içinde hareket etmeye devam ediyor.

440-450 milyar dolar bölgesi ve hatta 400 milyar dolar seviyesi yeniden test edilirse altcoin’lerde yeni alım yapma noktasında çok daha iştahlı davranılabilir.

Pembe kanal kırılana dek altcoin piyasasından çok önemli getiriler beklememek gerekir. Bu noktada 620-630 milyar dolar bölgesi, geçilmesi gereken ilk bölge olarak dikkat çekiyor.

TOTAL 3 grafiği, 1 haftalık

Ether, tat vermiyor

ETH, yeşil majör destek bölgesini kaybetmişti ve bu bölge, direnç olarak test edilmişti. Ret yendikten sonra ETH’nin ilk kritik bölge olan mor bölgedeki savaşı sürüyor.

Bu bölge çok önemli bir bölge konumunda olmadığı için ETH’nin hareket aralığını sarı majör destek bölgesi-yeşil majör direnç bölgesi olarak düşünebiliriz ki ETH’nin de mor bölgede tutunma ihtimali bu hafta özelinde artık oldukça zorlaştı.

Yeşil majör direnç bölgesi (2 bin 850 dolar seviyesi tavanı) geçilene dek ETH ve altcoin piyasasında yaşanabilecek coşkulu yükselişler, kısıtlı kalacaktır ve satış baskısını da beraberinde getirecektir.

ETH bu bölgenin üstüne tekrar oturana dek altcoin’lerin majör direnç bölgelerini test etmesi, ufak da olsa satış fırsatı vermesi anlamını taşıyacaktır.

Altcoin’lerde majör direnç bölgeleri tekrar destek hâline gelene dek bu strateji izlenebilir.

ETH grafiği, 1 haftalık

Solana ağında hareketlilik azaldı

Zincir üstü veriler incelendiğinde Solana ağındaki hacim gittikçe düşüyor ve şubat öncesi seviyelerine yaklaşıyor.

Özellikle yaz aylarındaki hareketli günler şu an için geride kalmış gibi görünmekte.

Bu noktada SOL majör destek bölgesini aşağı yönlü kıracak haber akışlarına maruz kalırsa buna uygun hareket edilmelidir.

SOL için ideal senaryo

SOL, Solana ağındaki hareketlilik azalırken yeşil majör destek bölgesine geri çekildi.

Bu bölge, SOL ETF başvurusu sürecinde dahil olmak üzere defalarca kez test edildi.

115-130 dolar aralığının önemi bilinerek SOL’da yola devam edilebilir. Bu bölgenin altına bir kırılım gelirse ETH’nin bir süre boyunca yaşadığı tarzda bir güçsüzlük, SOL’u vurabilir.

Yeşil ve mavi bölgeler arasındaki konsolidasyonun eylül ayında da sürmesi, SOL için ideal senaryo olacaktır.

SOL grafiği, 1 haftalık

Altın eski zirvesi olan kırmızı bölgeyi kırdıktan sonra çok daha güçlü bir performans sergiliyor.

Kırmızı bölge kırıldıktan sonra altının ilk durağı 2 bin 300-2 bin 400 dolar seviyeleri oldu ve 3-4 ay boyunca yeşil kanalın içinde konsolide olduktan sonra yeniden yukarı yönlü yeni bir hareket başlattığını görüyoruz.

Bu yeşil kanal, yukarı yönlü kırıldıktan sonra bu kanalın üst bandı olan 2 bin 430-2 bin 440 dolar seviyeleri yeni potansiyel destek seviyeleri hâline geldi.

Altının önü çok daha açık olacak artık fakat eylül ayında küçük çaplı geri çekilmeler yaşanırsa bunu normal karşılamak lazım.

Altın grafiği, 2 haftalık

S&P 500’de 5500 seviyesi önemli

SPX’te ağustosun ilk haftasında yaşanan problemli süreç, çabuk atlatılmıştı.

SPX, 5500 seviyesi üstünde tutundukça yukarı yönlü yeni hareketler beklenebilir. Eylül ayında küresel piyasalar yeni bir stres testiyle muhatap bırakılabileceği için 5500 seviyesinin önemi bilinerek yola devam edilebilir.

Kaldı ki bu bölgeye temas geldi SPX’te. Bu bölgenin altında gelecek yeni bir satış baskısı SPX’te ilk etapta 5150-5200 bölgesini destek anlamında test edilebilir kılacak.

SPX’te ikincil olarak 4800 seviyesi de potansiyel kaotik süreçte test edilebilecek seviyelerden biri.

Küresel likidite artışının SPX’te orta vadede yeni zirveler de getirmesi elbette mümkün.

Eylül ayını atlatabilenler için orta ve uzun vadede daha verimli piyasa koşullarına ulaşabileceğiz yakın bir zamanda.

S&P 500 grafiği, 2 haftalık
Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl