Rusya’da devasa altın rezervi keşfi: “Dünyanın en büyüğü”

altın (1)
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Rusya’nın en büyük altın üreticisi olan Polyus PJSC, Sibirya’da henüz yararlanılamayan Sukhoi Log bölgesinin, dünyanın en büyük altın rezervlerine sahip olduğunu söyledi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, CEO Pavel Grachev, yapılan bir denetim sonucunda Sukhoi Log bölgesinde uluslararası JORC standartlarında 40 milyon ons rezerv bulunduğunu ve ton başına da 2.3 gram altın mevcut olduğunu açıkladı.

Bu rakamlara göre, bölge Rusya’nın 4’te 1’inden fazla altın rezervine sahip. Grachev ayrıca Moskova’da verdiği bir röportajda, tahmini rezervlerin alanın gelişmesi için bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Moğolistan’ın kuzeyi, Sibirya’nın ise doğu tarafında bulunan ve gelişmemiş bir bölge olan Irkutsk’ta yer alan Sukhoi Log, 1961 yılında Sovyet jeologlar tarafından keşfedildi ve 70’li yıllara kadar inceleme altında tutuldu. Rus hükumeti uzun yıllar burayı elinden çıkarmayı düşünmüş ve 2017’de alanı açık artırma usulüyle Polyus ve onun devlete bağlı bir ortağına satmıştı. Daha sonra Polyus bu ortak şirketi de satın alarak alanın tümünün sahibi olmuştu.

1.6 milyon ons ve 2.5 milyar dolar

Polyus bu senenin başında, bir süre daha küçük projelere odaklanarak borç oranını düşürmek istediğini ve bunu yaptıktan sonra alanı geliştirme çalışmalarına başlayacağını açıklamıştı. Firma, bu sene sonunda hazır olması beklenen ön-fizibilite çalışmasının ardından bölgede beklenen üretim ve yatırım plânlarıyla ilgili detay vereceğini de belirtmişti. Daha önce verilen bilgilerde ise yıllık üretimin 1.6 milyon ons olmasının yanında maliyetlerin toplamda 2.5 milyar dolara ulaşabileceği aktarılmıştı.

Üretim yüzde 70 artabilir

Süreç uzun ve maliyetli gözükse de, tüm bunların sonunda Polyus’un yıllık üretiminin de yüzde 70’e varan müthiş bir artış yaşayabileceği kaydedildi. Polyus’un satın alımlarından sonra altın fiyatları yüzde 60 oranında artış yaşamış, koronavirüs pandemisinin getirdiği zararları karşılamak için devletlerin para basması sonucunda da altın yatırımları artmış ve fiyatlar Ağustos ayında zirve noktaya ulaşmıştı.

Grachev projenin hayata geçirilmesi konusunda da “Bölgenin ulaşılması zor şartlarına rağmen bu kaliteli projeye en iyi doğal şartların sağlanarak başlanması gerektiğini düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.

Proje için ana yatırımın 2023’te başlaması beklenirken firma şimdiden altyapı çalışmalarına da başladı ve bölgede inşa edilecek bir havalimanı için hükumetle ortak çalışma plânı mevcut.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl