Ünlü fon yöneticisi endişeli: Altın sahibi olmak yasaklanabilir

Ünlü serbest yatırım fonu yöneticisi Crispin Odey, hükümetlerin hızla yükselen enflasyonun bir sonucu olarak bireylerin altın sahibi olmasının yasaklanabileceğini ileri sürdü. Odey, tarihin böyle olayların örnekleriyle dolu olduğunu da ekledi.

altin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Serbest fon yöneticisi Crispin Odey, enflasyonun artmasının hükümetleri bireylerin altın tutmalarını yasaklamaya ve altını para birimlerini dengelemek için kullanmaya itebileceğini söyledi.

Bloomberg tarafından görülen bir yatırımcı notunda görüşlerini açıklayan Odey, küresel ekonominin yeniden ayağa kalkması için mücadele edilirken yeni değer depolarına ihtiyaç duyulması halinde hükümetlerin değerli metal alım satımına sıkı önlem getirebileceği yönünde uyardı. Odey, “İnsanların altın alıyor olması sürpriz değil. Bununla birlikte yetkililer bir noktada altını tedavülden kaldırarak bireylerin altın sahibi olmalarını yasa dışı hâle getirebilir. Bunu sadece dünya ticareti için istikrarlı bir hesaplama birimi yaratma ihtiyacı hissederlerse yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

Odey’in Odey European fonunun varlık değerinin yaklaşık yüzde 40’ı Haziran ayı altın vadelilerinde.

Büyük para birimleri artık değerli metale bağlı olmasa da Odey, şu anki ekonomik çöküşün Büyük Buhran dönemi sonuçlarına yol açabileceğinden endişe ediyor. Bilindiği üzere Amerikan hükümeti, doların değerinin normal seviyelere geri dönmesi için 1933 yılında bireylerin altınlarını zorla satın almıştı. Odey, yükselen enflasyonun sorunsuz bir ekonomik toparlanmaya engel olması durumunda merkez bankalarının da benzer bir politikaya başvurabileceklerini söyledi. Fon yöneticisi, “Tarih, yönetenlerin kriz anlarında para birimlerinin değerini düşürme yoluna gittikleri örneklerle dolu.” dedi.

Odey’in karamsarlığı, Mart ayında çoğu risk varlığı pandemi nedeniyle değer kaybederken büyük kazançlar getirdi. Ana fonu, Nisan ayında yüzde 9.5 düşmeden önce, yüzde 21 artmıştı.

Merkez bankaları, özel altın mülkiyetini yasaklama yoluna gitse bile fon yöneticisi, yetkililerin sıçrayan enflasyonun üstesinden gelebileceklerini düşünmüyor. Odey 15 ay içinde enflasyonun yüzde 5 ila 15 aralığına ulaşacağını ve yüksek enflasyonun uzun vadeli tahvilleri ve büyüme ile ilişkili hisseleri olumsuz etkileyeceğini öngörüyor. Son olarak Odey, “Yetkililerin yolun her santiminde var olan bu trendlerle savaşacağını fakat kaybedeceklerini düşünüyorum.” yorumunu yaptı.

Yılın başından beri yüzde 15 oranında değer kazanan altın, haberin yayına girdiği dakikalarda 1737 dolar seviyelerinde.

Böyle bir karar alınırsa Bitcoin nasıl etkilenir?

Odey’in bahsettiği böyle bir olası kararın gerçeğe dönmesi halinde Bitcoin’in kazanan olacağı açık. Piyasa değeri ile en büyük kripto para, şüphesiz altın ile benzer nitelikler taşıyor. Bu benzerliklere altın gibi sınırlı bir varlık olması ve merkezi otoritelerin güdümünde olmaması gibi örnekler gösterilebilir. Nitekim altın bugün birçokları tarafından değer deposu olarak görülüyor ve bu amaçla kullanılıyor. Bitcoin’in altının özelliklerini taşımakla birlikte daha fazlasına sahip olduğunu öne sürenler de var. Buna örnek olarak da altına karşı taşıma kolaylığı ve istendiğinde sayısız birimlere bölünebilmesi gösteriliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl