avax-avalance
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yüksek hacimdeki işlemleri gerçekleştirebilmesiyle son dönemde ön plâna çıkan Avalanche, beklenmedik derecedeki yüksek sayıdaki işlemlerden dolayı sorun yaşadı.

Ava Labs’den, geçen hafta yaşanan sorunlarla ilgili açıklama geldi. Konuyla ilgili detay veren bir şirket mühendisi, küçük bir kod hatasının blok zinciri engellediğini belirtti.

Dün paylaşılan bir Medium yazısında, ağdaki yüksek hacim kaynaklı artan tıkanıklığın blok zincirindeki işlemleri takip etmeyle alakalı, daha önceden farkına varılmamış bir hatayı tetiklediği ifade edildi.

Fark edilen bu hatanın blokzincir endüstrisi için çok değerli bir ders alınmasını sağladığını belirten O’Grady, fonların ise hiçbir şekilde tehlike altına girmediğini yazdı.

Eylül 2020’de başlatılan Avalanche’ın proje yöneticileri, saniyede 4500 işlem gerçekleştirilebildiğini iddia ediyorlardı. Avalanche’ın arkasında önemli kripto para şirketlerinden işadamı Mike Novogratz’ın Galaxy Digital’ı, Bitmain ve Initialized Capital bulunuyor. Cornell Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olan Emin Gün Sirer de projenin akademik tarafında bulunuyor.

Sadece Ethereum’un rakibi değil

Avalanche blok zinciri, Ethereum’daki ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek için tasarlanmış bir grup blokzincir grubunun içinde anılıyor. Ethereum’un pazar payından biraz da olsa çalma pozisyonunda bulunmak isteyen Avalanche, sadece onunla yarışmak değil, aynı zamanda Ethereum’u tamamlamak ve onunla bağlantı kurmak için de hedef belirledi.

Avalanche’ın varsayılan 3 zinciri bulunuyor. Bunların içinde, bu hafta yaşanan problemin de bir parçası olan Ethereum Sanal Makine ve onun Solidity kodlama dilini destekleyen “kontrat zinciri” de bulunuyor.

Pangolin büyük baskı altına soktu

Bilindiği üzere, işlem çıktısını artırmak için Avalanche’ın 3 zinciri de birbirlerinden ayrılarak farklı şekilde işlem türleriyle hareket ediyorlar. Bu durum, bir varlığın bir başka zincire atlaması gerekene kadar bu şekilde gidiyor. Ancak bu süreç, Pangolin adındaki yeni merkeziyetsiz para piyasasının başlatılmasından sonra çok büyük bir baskı altına girdi.

“Ağ işlemleri kabul etmedi ve zincir durduruldu”

Çok fazla kullanıcı ve hacmin ortaya çıkması, çok fazla sayıda blok üretimine sebep oldu. O’Grady’ye göre; bu durum da bazı doğrulayıcıların doğrulanmamış hatalı işlemleri kabul etmeleriyle birlikte oluşan bir çapraz geçiş hatasına sebebiyet verdi. Ağın geri kalanı ise bu işlemleri kabul etmedi ve zincir durduruldu.

“Çift harcama yok”

Burada önemli olan noktalardan biri de çift harcama durumunun olmamasıydı. Konuyla ilgili O’Grady şu ifadeleri kullandı:

“Hata, coin ve varlık transferleri, coin yok edilmesi ya da akıllı kontrat çağrıları gibi olağan işlemleri etkilemedi. Avalanche hiçbir zaman, hiçbir kullanıcıya aynı fonu iki yerde harcama fırsatı vermemiştir”

Çözüm nasıl bulundu?

Sorun, oluştuktan birkaç saat sonra fark edildi ancak çözüm bulmak daha zordu. Avalanche’ın merkezi olmayan yapısı da göz önüne alındığında, tüm düğümlerin sorunlu işlemleri geri alması yani rollback yapması da imkansızdı… O’Grady’ye göre; daha sonra temelde bir yazılımın güncellenme şekline benzer bir tarzda yamanın yüklenmesiyle çözüm bulundu.

Blokzincirin token’ı olan AVAX da 11 Şubat’ta yükseldiği 60 dolarlık seviyeden düşüş yaşayarak haberin yazıldığı dakikalarda yaklaşık 37 dolardan işlem görüyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl