Avrupa Birliği, küresel salgını bir ekonomik kıyametin yaratıcısı olarak ilân eden son yönetim organı oldu. Yapılan açıklamada, salgının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük sıkıntılı dönemi oluşturduğu belirtildi.
Associated Press’in haberine göre; AB Ekonomik ve Finansal İşler Komisyonu üyesi Paolo Gentiloni, konuyla ilgili bir konferansta yaptığı açıklamada, “AB’nin şu anda tarihindeki en derin resesyona girdiği çok açık” dedi. Gentiloni ayrıca, bu durumun Büyük Buhran’dan bu yana emsali olmayan en kötü ekonomik şok olduğunu söyledi. Gentiloni’nin bu yorumunun ardından, analistler AB için bu sene yüzde 7.4 oranında küçülme, gelecek sene ise yüzde 6.1 büyüme beklendiği tahminlerinde bulundular.
İşsizlik büyük çıkışta
Bu krizin verdiği zararlar ise şimdiden çok net olarak hissedilmeye başlandı. İşsizlik seviyesi büyük çıkışta. Devletin harcamaları ciddi oranda arttı. Ayrıca Finanso.se’nin verilerine göre, Avrupa’nın en büyük 5 bankası piyasa kapitalizasyonunun yüzde 40’ını, bu yılın ilk çeyreği itibariyle kaybetti.
Ekonomik darbeye en açık ülkeler İtalya ve İspanya
Gentiloni tüm bu zararların dağılımının üye ülkeler arasında eşti olmayacağını savunuyor. Yapılan yorumlarda salgından en kötü etkilenen İtalya ve İspanya gibi ekonomilerin, turizm bağımlılıkları sebebiyle de bu anlamda darbeye en açık ülkeler olacakları belirtiliyor.
Gentiloni ayrıca iyileşmenin ve düzelmenin de dengesiz olacağını belirterek, “İyileşmenin hızı yasakların kaldırılmasına, turizm gibi hizmetlerin o ülkeler için önemine ve yine ülkelerin mali kaynaklarına bağlı olacak. “dedi.
AB’deki kararlı ve ortak önlem paketlerinin insanlardaki endişeleri de azaltacağını söyleyen Gentiloni, “Ancak AB birliktelikten uzak. En zengin üye ülkelerden olan Britanya, birlikten çıkma konusunda oy verdi. Bu karara salgından çok önce alınmıştı ve milletvekilleri de hala bir değişiklik düşünmüyorlar” yorumunu yaptı.