Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) son dönemin en çok konuşulan ve çalışmaların yoğunlaştığı merkez bankası dijital para birimleriyle (CBDC) ilgili bir rapor yayınladı.
“İnsanlar başka hizmet sağlayıcılara yönelir”
Dijital para birimlerine geçmeyen ülkelerin finansal sistemler konusunda çok zorlanacağı ve insanların sonunda bu hizmetleri veren başka kurum ve şirketlere yöneleceği belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:
“Merkez bankaları, dijital para birimleri çıkarmadıkları sürece istikrar kaybı gibi riskler konusunda dikkatli olmalıdır. Hem yerel hem de sınır ötesi ödemelerin gelecekte dijital olarak yapılacağı düşünüldüğünde, CBDC çıkarmayan bir ülkenin insanları, başka ülkenin ödeme hizmeti sağlayıcısını tercih edecektir. CBDC’si olan ülkeler ise yerel ödeme sistemlerinde kendi özerkliğine sahip olur.”
“Daha güvenli ve daha ucuz”
Raporda ayrıca CBDC’lerin hem daha az işlem ücretleri hem de daha fazla güvenliğe sahip olduğu yazıldı:
“CBDC’ler finansal erişime katılımı teşvik etmenin yanısıra ödeme hizmetlerine olan erişimi de artırır ve aracıları da ortadan kaldırır. Sistem, ülke dışındaki diğer ödeme hizmetleriyle entegre edilirse ülkeler arası ödemeler çok daha kolay hale gelir ve yaşanılan birçok sorun düzeltilmiş olur, sistem daha güvenli hale gelir”
Lagarde 2025 yılını hedeflemişti ama…
Hatırlanacağı üzere ECB başkanı Christine Lagarde, CBDC çalışmalarının yavaş ama altı dolu şekilde devam ettiğini ve en erken 2025 yılında böyle bir sistemin devreye girebileceğini söylemişti. Uzmanlar ise Lagarde’ın verdiği tarihin ciddi şekilde geç olduğu konusunda görüş bildirmişlerdi.
Lagarde’ın 2025 yılını hedef göstermesi; Çin, Rusya, Fransa, İsveç gibi ülkelerin hızlı şekilde yoluna devam ettiği düşünüldüğünde bir hayli geç gözüküyor. Gelirinin neredeyse tamamı turizm olan Bahamalar da 2020 yılında CBDC çıkaran ilk ülke olmuş ve “Kum Doları” adını verdiği dijital parasını resmen çıkarmıştı.