BiLira’da yüzde 500 büyüme: Sinan Koç ile BiLira’yı konuştuk

Son zamanlarda arzı 25 milyonu geride bırakan BiLira'nın CEO'su Sinan Koç ile bu çarpıcı büyümeyi ve projenin gelecek planlarını konuştuk.

bilira
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Fotoğraf: Uzmancoin arşivi

ÖZEL – Türk Lirası ile 1:1 oranında desteklenen stabil kripto para birimi BiLira, son birkaç haftada çarpıcı bir büyüme yaşadı.

İki hafta önce yayınladığımız bir haberde BiLira’nın (TRYB) arzının 4 milyona yaklaştığını bildirmiştik. Aradan geçen kısa sürede bu rakam yüzde 500’ten fazla büyüdü ve BiLira’nın arzı artık 25 milyonun üzerinde. Bugün dolaşımda aynı rakamdaki Türk Lirası’na denk 25,259,765 TRYB var.

BiLira’nın CEO’su Sinan Koç ile TRYB’deki bu çarpıcı büyümeyi ve gelecek planlarını konuştuk.

Koç, arzdaki artışla ilgili olarak “Son dönemde yeni kullanıcılar platformumuza gelerek BiLira yaratıp, BiLira’yı Blockchain üzerinde kullanmaya başladılar. Bunların nedenlerinden bazısı FTX’le olan ortaklığımızla ilgili. Bazıları BiLira’yı Argent Wallet üstünde kullanıyor.” dedi.

FTX, yakın zaman önce Binance’in yatırım yaptığı bir kripto türev borsası. Borsa, Aralık ayında BiLira vadeli kontratlarını listelemeye başladı. Son veriler, dolaşımdaki BiLira miktarının yüzde 75’inin FTX’in cüzdanında tutulduğunu gösteriyor. Bu, FTX’te BiLira’ya büyük bir ilgi olduğu anlamına geliyor.

“Türk insanlarının BiLira’ya kolayca ulaşmasını istiyoruz”

BiLira’nın şu anda FTX dışında Icpryex, Coiny Pro ve Uniswap’ta listelendiğini belirten Koç, amaçlarının BiLira’nın kullanım alanlarını mümkün olduğunca fazla borsayla hayata geçirmek olduğunu ifade ediyor. Şu anda farklı yabancı ve Türk borsalarla iletişimlerinin sürdüğünü kaydeden Koç, “Hedefimiz Türk insanlarının BiLira’ya kolayca ulaşabilmeleri. Bir sonraki adımımız bağış alanında olacak. Ondan sonra BiLira’nın uluslararası para transferinde kullanılmasını istiyoruz. Burada tabii ki her uygulamanın ön yüzünü bizim kurmamız gerekmiyor. Mesela Arf diye bir proje var. Onlar da arka planda BiLira’yı kullanıp bir şeyler yapabilirler. Herkes bu teknolojiyi kullanarak farklı ön yüz ve arka yüz uygulamaları geliştirebilir.” şeklinde konuştu.

BiLira’nın 2020 planları

Bu seneki planlarından da bahseden BiLira CEO’su, “Bu seneki planlarımız arasında Türk ve küresel borsalardaki kullanımı ve paritelerin artırılması. Bitcoin ve dijital altın paritesi de açmak istiyoruz. BiGA borsalarda listelenecekse BiGA ile, yoksa diğerleriyle açmak isteriz. Bunun dışında merkeziyesiz finansı çok önemsiyoruz. Merkeziyetsiz finansa bir geçiş olmayı amaçlıyoruz. Bunları adım adım inceliyor olacağız. Çok yakında dernek statüsü altında BiLira ile bağış yapılabilmesini hayata geçirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İki hafta içinde dernek geliyor

Dernek konusunu biraz daha detaylandıran Koç, “Şu anda bir dernek kuruluşumuz gerçekleşiyor. İki hafta içinde de onu bitirmeyi planlıyoruz. Biliyorsunuz her dernekte bir sabit maliyet var. Blockchain sayesinde bu operasyonel maliyeti daha az rakamlara taşıyabiliyoruz. Bu sayede ilk başta Uçurtma Ekibi ile birlikte bir eğitim burs kampanyası başlatıp öğrencilerin ihtiyaçlarına göre belirli doğrulamaların olduğu bir platformla direkt öğrencilere bağış yapılabilecek. Daha sonra da kullanım alanlarını artıracağız.” dedi.

Türk Lirası dışında farklı para birimleri

CEO, ayrıca bu sene Türk Lirası dışında farklı para birimleriyle de çalışmak istediklerini söyledi. Koç, “Aynı anda iki avukat, iki muhasebeci ve bir AML uzmanı ile birlikte çalışıyoruz. Tüm sistemi ve rayları oturttuktan sonra diğer para birimleriyle de çıkmak istiyoruz. Buradaki hedefimiz Orta Doğu, gelişen piyasalar olacaktır. Belki gelişmiş ülke para birimlerini de düşünebilir ama orada rekabet çok yüksek.” açıklamasını yaptı.

Sadece para birimleri değil, aynı zamanda farklı varlık sınıflarıyla ilgili ürünler çıkarmakla da ilgilendiklerini belirten Koç, şöyle konuştu:

“Burada doğrudan altına dayalı bir varlık değil de BiGA’ya dayalı bir şey düşünebiliriz. Emlak ve gayrimenkullerin token versiyonlarının yaratılması, enerji santrallerinin token versiyonlarının yaratılması, BIST 100 token’ının Blockchain’e konması enteresan bir konsept. Biz de bu konular doğrultusunda araştırmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu Türkiye’nin de çok yararına olacak. Eğer gayrimenkul token’laştırılırsa tek bir tuşla dünyadaki herkese satılabilir hale gelmiş oluyor.”

“AVA konusunda çok heyecanlıyız”

BiLira, halihazırda Ethereum blok zinciri üzerinde çalışıyor. Ekip, bir süredir Emin Gün Sirer’in AVA platformu üzerinde de bir versiyon geliştirmek için çalışma yapıyor. Bu konudaki çalışmaları sorduğumuzda şu yanıtı alıyoruz:

“AVA konusunda çok heyecanlıyız. Takımla sürekli iletişim halindeyiz. Çıkarmış oldukları test kodlarını bizim teknik ekibimiz de detaylı olarak inceliyor. AVA’nın mainnet’e geçmesiyle birlikte biz de onların platformlarında olacağız. İnsanlar BiLira’yı isterlerse Ethereum isterlerse AVA’da kullanabilecekler.”

Geliştiricilere müjde

BiLira CEO’su, röportajın son bölümünde geliştiricilere de bir müjde verdi. Koç, yakında online hackathon’lar düzenleyeceklerini, Blockchain projeleri üzerinde çalışmak ya da BiLira’yı kullanıp ürün geliştirmek isteyenlere hibeler vereceklerini söyledi.

Son olarak Koç, amaçlarının hem BiLira şirketi hem de yakında kurulacak olan dernek olarak Blockchain ekosistemini ileriye taşımak olduğunu dile getirdi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

4 yorums

  1. Cezbeder Yanıtla

    BiLira için nereden işlem yapmak gerekiyor..

    1. Burak Köse Yanıtla

      Icrypex veya Coiny Pro’ya Türk Lirası yatırarak alabilirsiniz ya da BiLira.co üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

    2. Lütfü yavuz Yanıtla

      Kolay gelsin Burak bey sizi sürekli takip ediyorum çok ileri düzeyde paylaşımlarınız var gerçekçi seviyeli başarılarınızın devamını diliyorum BTC ve bilira ile ilgili gelişmeleri en kısa sürede ve en güvenilir kaynak olarak paylaşmanızı temenni ediyorum paltformunuzun daha da büyümesini isterim…

      1. Burak Köse Yanıtla

        Güzel dilek ve sözleriniz için teşekkür ederim.