Binance TR’nin uzman psikolog ve içerik üreticisi Gökhan Çınar ile iş birliği yaparak hazırladığı “Yatırım & Psikolojisi” başlıklı YouTube serisinin ikinci bölüm konuğu Doğukan Doğan oldu.
Bu bölümde, kripto dünyasında sıkça karşılaşılan FOMO (Fırsatı Kaçırma Korkusu) ve kaybetme korkusu ele alındı. Çınar ve Doğan, yatırımcı psikolojisinin bu iki temel duyguyla nasıl başa çıkabileceği üzerine önemli ipuçları verdiler.
“FOMO günlük hayatının her alanında”
Çınar, sohbetin başlangıcında FOMO’nun yalnızca kripto dünyasında değil, günlük hayatın her alanında hissedilen bir duygu olduğunu belirtti.
“Kaçırma korkusu diyebiliriz çok temelde galiba. Sadece bu dünyada değil dünyamızın her yerinde var baktığımız zaman. Güncel olarak da aslında çok sık kullandığımız terimlerden biri olmaya başladı. Günceli kaçırma korkusu. Yani aslında insanlar hangi bilgilere ediniyorlar? Bende o bilgi niye yok? Hemen öğrenmeliyim gibi. Ya da aslında belki maddi konularla ilgili şeyi de konuşabiliriz. Yani herkes telefonun bu modelini aldı. Benim de almam lazım demek gibi bir yer.” diyen Çınar, insanların çoğu zaman kendilerine uygun olmayan fırsatları bile kaçırmamak için harekete geçtiğini ifade etti.
Doğan ise FOMO’nun yatırım dünyasındaki etkisini şu sözlerle açıkladı:
“Bu hem popülerliği birazcık kovalamak hem bazen de aslında bir şeyde başta bir güvensizlik sorunu yaşarız. İlk çıkanı almayı kimse istemez ama biri alıp mutlu olduktan sonra bu sefer ‘Ben de alıp ben de mutlu olabilirim’ veya ‘Ben de başarabilirim, ben de kazanabilirim’ denilmeye başlanır. O yüzden finans piyasalarına geldiğimizde, aslında dengeleri biraz da oluşturan bu.”
“Üç defa tüm portföyümü erittim”
Sohbetin devamında Doğan, kendi yatırım tecrübelerinden bahsederek, “Ben şimdiye kadar üç kere tüm portföyümü erittim. Tamamen kendimi sıfırladım buraya gelene kadar. İlkinde hiçbir şey öğrenmemişim. Çünkü ikincisi ve üçüncüsü olmuş. Çok şey öğrendim ama ilk geceyi çok iyi hatırlıyorum. 19 Mayıs 2021. İlk kez benim kasamın tamamını erittiğim gün.” dedi.
Çınar da bu noktada, “Bazı insanların kayıplarla beraber dünyaları başlarına yıkılıyor. Birkaç günde sınırlı kalmıyor, kaybın boyutu da önemli. Hele ki yaşamdaki mutsuzlukları ya da eksiklikleri nedeniyle her şeyini bu dünyaya bağlayan biri varsa orada gerçekten çok zorlu, depresif, yaşam içerisinde gerçekten bütün dayanakların yıkıldığı durumlar olabiliyor.” diye ekledi.
“Her zaman stratejiye bağlı kalınmalı”
FOMO ve kaybetme korkusunun yanı sıra, Çınar ve Doğan, yatırımcıların stratejik planlama yapmasının önemini de vurguladılar. Doğan, “Her zaman yapılan stratejiye sadık kalmak gerekiyor. Bu benim en çok dikkat ettiğim şey. Kendimize daima açık bir kapı bırakmalıyız. Bu piyasada stratejiye ve aklınızdaki plana sadık kalmak çok işe yarıyor.” şeklinde konuştu.
Sohbetin sonunda Çınar, kripto dünyasının günlük hayattan çok da farklı olmadığını belirterek, “Benim hep burada en çok anlatmak istediğim şey buradaki alan günlük hayattan farklı değil. Hayattaki her fırsatın peşine koşuyor muyuz? Hayır. Her yükselen trendi hemen yakalamayı çalışıyor muyuz? Hayır. Önce yaşamımıza, mizacımıza, motivasyonumuza ne kadar uygun diye bakarız. Bu dünyanın içine girmek ya da girmek istemeyen insanlar için de bunu söyleyelim. Baktığımız zaman herkes burada var olmak zorunda değil.” dedi.
Doğan ise, “Tabii ki. Baktığımız zaman. Bazı insanların da altın alması lazım. Kafasının rahat olmasını istiyorsa altın alsın. Başkası gitsin gümüş alsın. İlla herkes Bitcoin, Ethereum veya altcoin’ler dediğimiz daha riskli varlıklara yatırım yapmak zorunda değil. Herkesin psikolojisi de gerçekten bunu kaldıracak durumda değil.” diyerek sohbeti noktaladı.
Yatırımcılar için psikolojik farkındalık oluşturmayı amaçlayan bu sohbet, kripto dünyasında sağlıklı kararlar almanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Yatırım & Psikolojisi’nin ikinci bölümünü izlemek için: https://bit.ly/UCBölüm2