Günümüzde Bitcoin’in en potansiyelli kullanım durumu değer deposu. Ama bir analist aksini düşünüyor.
New York merkezli bir forex şirketi olan Oanda’nın Asya Pasifik Ticaret Başkanı Stephen Innes, lider kripto paranın dünyaya önemli bir kullanım durumu sağlamadığı gerekçesiyle değerini kaybetmeye devam edeceğine inanıyor.
Ayrıca Innes, Bitcoin çılgınlığının Lale Balonu sırasında görülenlerden daha saçma olduğunu söylüyor.
Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20,000 dolardan bu yana yüzde 80’in üzerinde düşüş gösterdi. Dijital para, Kasım ayı ortalarından itibaren ise spesifik makroekonomik kripto faktörlerinden dolayı yüzde 48.5 oranında geriledi. Lider kripto para, kısa bir süre önce 3,200 dolarla zirveden yüzde 83.5’lik bir değer kaybı anlamına gelen yeni bir düşük seviyeye indi.
Innes, sözlerinin devamında “Kripto paralar için felaket bir yıl oldu ve tüm göstergelere bakıldığında şu anki ayı piyasası gitgide daha kötü bir hal alabilir.” şeklinde konuştu.
Bitcoin ya hiçbir şey olamaz ya da her şey olabilir.
Dijital para, 2008’de piyasaya sürüldüğünde popüler ödeme mekanizmalarına karşı alternatif bir ödeme sistemi olarak ortaya çıktı ve geleneksel akranlarından çok daha hızlı, daha ucuz ve tamamen merkeziyetsizdi. Ama zamanla birlikte geçirdiği evrim, birkaç kullanım durumunu beraberinde getirdi. Bazılarına göre alınıp satılabilir bir varlıktı, bazılarına göre ise çevrimiçi yeraltı pazarının bir para birimiydi. Her kullanıcı ile Bitcoin’in özellikleri değişti. Fakat daha geniş bir bağlamda dijital para, çok yönlü bir teknoloji olarak kaldı.
Innes, Bitcoin’in dünyaya önemli bir kullanım durumu sunmadığını belirtmekte haklı, çünkü hepsi bir şeye yenik düştü: fiyat oynaklığı.
Bitcoin, daha az volatil olsaydı bir ödeme aracı ve değer deposu olarak daha fazla güven kazanabilirdi. Öte yandan diğer varlıklara baktığımız zaman Bitcoin’i çok erken yargılıyor olabiliriz. Altın’ı ele alalım.
1971 yılında Başkan Nixon hükümeti, Altın’ı küresel değer standardı olmaktan çıkardı ve yerini ABD Doları ile değiştirdi. Bu kararın ardından altın, büyük bir volatil dönem yaşadı. 1974’te külçe altın, ABD Doları karşısında yüzde 73 değer kazandı fakat tam bir yıl sonra kazanımlarının yüzde 25’ini kaybetti. 1981’de ise yüzde 121 oranında sert bir yükseliş yaşadıktan sonra yüzde 33 düştü.
Haber: CCN
→ XRP MENKUL KIYMET SAYILIRSA NE OLUR? BINANCE’İN CEO’SU AÇIKLADI