Bankalar vasıtasıyla döviz ve altın işlemleri yapanları yakından ilgilendiren bir vergi artışı, piyasaların gündemine bomba gibi düştü. Buna göre, konuyla ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla döviz ve altın alımlarında binde 2 olan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV), beş kat artırılarak yüzde 1’e çıkarıldı. Yeni kararla beraber, bankadan 1000 dolar alan biri 10 dolar vergi ödemeye başlayacak. Aynı koşul altın hesaplarında da geçerli olacak.
Bitcoin ve özellikle USDT alternatif olabilir
Merkez bankasının resmi verilerine göre, spot piyasada günlük ortalama döviz işlemleri hacmi Nisan ayında 2 milyar 50 milyon dolardı. Kambiyo vergisinin artırılmasıyla birlikte, bankalar aracılığıyla döviz ve altın alım satımı yapanların bir alternatif olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine geçiş yapabileceği ifade ediliyor. Özellikle ABD Doları’na endeksli bir stabil kripto para birimi olan USDT, bu noktada öne çıkma potansiyeli en yüksek kripto para. Böyle bir geçiş, kuşkusuz Türkiye’de kripto para piyasası hacmini önemli ölçüde artıracak. Öte yandan BSMV’nin beş kat artırılması ve buna benzer diğer hamlelerin ardından kripto paralara da bir vergi düzenlemesi getirilebileceği düşüncesi hakim.
“O pastayı artık göz ardı etmezler”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Vergi Uzmanı Sedat Büyük, hükümetin artık kripto paralardaki vergi pastasını göz ardı etmeyeceğini düşünüyor. Büyük, “TL dışındaki tüm varlıklara yönelmenin önünü kapamak için ciddi önlemler alınıyor. Kripto paralar uzun zamandır bir tartışma konusu ve bu konuda hala bir düzenleme yapılmış değil vergi alanında. Türkiye’de de kripto para piyasası oldukça canlı ve ciddi bir işlem hacmi var. Bunun farkındalar. Bu hareketlilikten bir pay alamamak durumuna son vermek için ellerinden geleni yapacaklardır.” diyor.
Büyük, sözlerinin devamında ise hükümetin bunu kripto para borsaları üzerinden yapabileceğini ifade etti ve şöyle dedi:
“Yapabilecekleri şey ise sadece Türkiye’de kurulu borsalarda yapılan işlemler için bu borsa şirketlerine sorumluluk verip bir vergi kesintisi yapılması olur. Bu durumda yatırımcılar büyük ihtimalle Türkiye’de kurulu borsalar yerine yurt dışındaki borsaları tercih edecek ya da uzun vadede yatırım planlayanlar bunları sanal cüzdanlarında takip etmeye devam edecektir. 2-3 yıldır bir komisyon bu konu üzerinde çalışıyordu. Tahminim, bugünlerde bu işi hızlandırıp vergi geliri yaratmanın yollarını arayacaklardır.”