K33 Research: Bitcoin ETF onayında ‘haberi sat’ senaryosu yüksek olasılık

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin ETF‘ine ilişkin karar heyecanla beklenirken açıklanacak karardan sonra, onay verilse bile, piyasalarda meşhur bir sözün gerçek olabileceğinden endişe ediliyor: Söylentiyi satın al, haberi sat…

Bu ifadenin kökeni borsa ve finans piyasalarının erken dönemine, 20. yüzyılın başlarına kadar gidiyor. Yatırımcıların söylentilere dayalı beklentilerle varlık satın aldığı ve resmi haber ya da veriler açıklandığında, genellikle bu beklentilerin zaten fiyatlara yansıdığı ve piyasanın haberlere tepki olarak düşüşe geçebileceği anlamına geliyor. Bitcoin ETF’i onaylandığında böyle bir senaryonun oluşma ihtimali de değerlendiriliyor.

“En olası senaryo ‘haberi sat’ senaryosu”

Kripto araştırma şirketi K33 Research’ün kıdemli analisti Vetle Lunde, onaydan sonra “haberi sat” senaryosunun en olası senaryo olacağını ileri sürüyor. Lunde, K33’ün son raporunda, “Her şey, trader’ların karar öncesinde yüklü miktarda pozisyon tuttuklarına işaret ediyor. Kısa vadeli piyasa katılımcılarının önemli bir kısmının bu olayı kâr fırsatı olarak görmesi nedeniyle ‘haberi sat’ senaryosu, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Lunde’ye göre, “haberi sat” senaryosunun gerçekleşme olasılığı yüzde 75. Analist, yüzde 20 olasılıkla ise Bitcoin’e büyük talep olursa, bunun kısa vadeli trader’lardan gelen satış baskısının dengeleyip fiyatları yukarı çekeceğini belirtti. Lunde, ETF başvurularının reddedilme ihtimalinin hala yüzde 5 olduğunu iddia etti.

“Taşıma maliyetleri sürdürülemez boyutta”

CME’deki Bitcoin vadeli kontratlarında prim oranlarının (spot ile vadeli işlem fiyatı arasındaki fark) yıllık yüzde 50 seviyelerine yükseldiğine dikkat çeken analist, bunun piyasada köpük oluşumuna işaret ettiğini savundu. Lunde, vadeli Bitcoin ETF’lerinde açık pozisyonların son üç ayda 50 bin BTC’den fazla artış gösterdiğinin altını çizerek “Mevcut prim oranları ile CME’de pozisyon tutmaya devam etmek, her ay %1-2’lik bir yenileme maliyeti yaratıyor. Bu taşıma maliyeti, önemli bir olay öncesinde orta vadede kabul edilebilir fakat özellikle ucuz alternatifler ortaya çıktıkça uzun vadede sürdürülemez.” yorumunu yaptı.

“Fonlama oranları uç noktalarda”

Bireysel yatırımcı tarafında offshore borsalardaki fonlama oranlarının da yıllık yüzde 72 gibi uç noktalara gittiğini ifade eden Lunde, “ETF kararına bir hafta kala short trader’lar piyasaya girmekte isteksiz davranıyor, bu da sürekli kontratların prim oranlarını artırıyor ve uzun (long) pozisyonları tutmayı pahalı hale getiriyor. Uzun pozisyonlardaki yüksek kaldıraçlar, ETF kararının ardından uzun pozisyon sıkışmasına (long squeeze) zemin hazırlayabilir.” dedi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. ÖZER Özdemir Yanıtla

    Bunun gerçekleşmesi için fiyatın daha yüksek olması gerekir diye düşünüyorum. Bu fiyatlar hala alım için makul çünkü buradan 69.000 e kadar maliyeti olanlar var. Ayrıca dünya çapındaki hakim medya bilerek bunu körüklüyor ki elitler daha ucuz fiyattan bitcoin toplayabilsin. Diğer taraftan ilk anda düşse bile genel olarak talep yükseleceği için uzun vadede şimdiki fiyatlar hatta 100 bin dolar altındaki fiyatlar bile çok komik olarak kalacak. Btc ye gerçekten inanan kitle giderek büyümekte ve bilindiği üzere arzı sınırlı.
    Herkese bol kazanç.