Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Hollandalı teknik analist Plan B’nin ilk olarak Mart 2019’da ortaya çıkardığı stok-akış modeline katılmadığını belirtti.
Buterin’in pazar akşam saatlerinde attığı tweet’lere ise pazartesi sabahı Plan B’den cevap geldi.
Pazar akşamı S2F modeli konusunda Twitter’da yorumlarda bulunan Buterin aynı zamanda, Bitcoin’in fiyat artışlarıyla, 4 yılda bir yaşanan arz kesintileri arasında tutarlı bir korelasyon olmamasının, modelin geçersiz olması için yeterli olmayacağını da itiraf etti.
Vitalik, konuyla ilgili açıklamasında, “S2F modeline katılmıyorum ancak fiyat artışıyla halving’ler arasında tutarlı bir korelasyon olmaması, S2F’in başarısız olduğunu söylemek için yetersiz. Bunu kabul ediyorum.” ifadelerini kullandı.
11 Mayıs’taki ödül yarılanmasının ardından Bitcoin aranmalarında rekor artış sağlanmıştı. Hatırlanacağı üzere, Temmuz 2016’dan Mayıs 2019’a kadar geçen sürede BTC yüzde 1250’lik bir artış yaşamıştı. 2012’de yaşanan ilk halving’den sonra ise yükseliş yüzde 7 bindi.
Buna rağmen, Buterin’e göre fiyat artışlarındaki tutarsızlık S2F modelinin “yanlışlığını” tam anlamıyla kanıtlamıyor.
Buterin, şöyle diyor:
“Halving’ler BTC fiyatını yükseltir, teorisi yanlış olarak kabul edilemez.
Zirve halving’den önce miydi? Ya da yükseliş beklentisiyle mi oldu?
Halving sebebiyle o anda mı?
Ya da halving sebebiyle, halving’den sonra mı…?
20 bin dolarlık fiyat hareketi 2016 ve 2020 halving’lerinin tam ortasında gerçekleşmişti.”
Aslında Buterin’in burada söylemek istediği, zamanlamanın bu modelin hem geçerliliğini hem de geçersizliğini kanıtlayamadığı.
S2F modeli, her ‘halving’ sonrasında BTC’nin daha fazla kıt hale gelmesinden ötürü yüksek fiyatlara ulaşacağını iddia ediyor.
Bitcoin’in yıllık enflasyon oranının altında olduğu biliniyor. Yine de modelin yaşayabileceği konusunda şüpheler çok fazla.
Plan B’den Buterin’e cevap
Modelin yaratıcısı Plan B ise pazartesi sabah saatlerinde Buterin’e yine Twitter’dan cevap verdi.
Plan B, “Size katılmıyorum. ‘Halving’ler BTC’yi (S2F modelinde) daha kıt hale getirir. Ve kıt olan diğer varlıklar (altın ve gümüş gibi) kıt olmayanlardan daha büyük değere sahiptir. Burada olay, fiyat zirveleriyle değil, fiyat seviyelerinin ortalamalarıyla alakalı.” ifadelerini kullandı.