Fotoğraf makinelerinin hızla dijitalleşme sürecine ayak uyduramayan fotoğraf makinesi ve kamera üreticisi Kodak, 2012 yılında iflas başvurusunda bulunmuştu.
Şirket, aradan geçen 6 yılın ardından kripto para birimleri ve Blockchain teknolojisiyle birlikte yeniden ayağa kalkmayı umuyor.
Şirketin hisse senetleri, kendi kripto para birimini ve blokchain’i kullanan bir platform oluşturduktan sonra yüzde 130 oranında yükselme gösterdi.
Kodak’ın yeni para biriminin adı KODAKCoin olacak ve fotoğrafçılar ile ajanslara fotoğraf hakları üzerinde daha fazla kontrol imkanı tanıyacak.
Sistem nasıl çalışıyor?
Kodak, Blockchain teknolojisinin ismine ise KODAKOne adını verdi. Fotoğrafçılar, çektikleri fotoğrafları KODAKOne blok zinciri üzerine kaydettirip kolaylıkla lisanslayabilecekler. Kodak’ın CEO’su Jeff Clarke, blok zinciri ve kripto para teknolojilerinin fotoğrafçıların uzun süredir çözülemeyen sorunlarını çözecek anahtar unsurlar olduğunu söyledi.
Bir şirketi Blockchain ve kripto paralarla ilişkilendirmek hisse senedi değerini artırmanın en kesin yolu. Long Island Iced Tea şirketi de geçtiğimiz dönemde adını Long Blockchain olarak değiştirmiş ve böylece hisse senetlerinin değerini 5 kat artırmayı başarmıştı.
KODAKCoin’in ICO’su 31 Ocak’ta başlatılacak fakat satışlar sadece akredite edilmiş yatırımcılara açık olacak.
Madencilik de yapacaklar
Kodak, KODAKCoin ve KODAKOne gibi girişimlerinin yanı sıra Bitcoin madenciliğine de el atacak. Şirket, kendi ürettiği Bitcoin madencilik cihazlarını plana dahil olmak isteyen kullanıcılara her bir cihaz için 3400$ üzerinden iki yıllık bir sözleşme karşılığında verecek. Şirket her ay için en az 375$ kazanç vaat ediyor ancak elde edilen kazancın yarısı şirkete gidecek. Ayrıca sözleşme karşılığında verilen cihaz sözleşme bitiminde geri alınacak.
Uzmanlar, Bitcoin‘de madencilik zorluğunun her ay sabit olmadığını ve ortalama olarak yüzde 15 arttığını, bu göz önüne alındığında Kodak’ın 375$’lık kazanç vaadinin gerçekleşemeyeceğini ifade ettiler.