Benzin ile dizel fiyatlarına yüzde 150 oranında zam yapılması ve ekonomik krizden ötürü süregelen hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ardından Zimbabve hükümeti, geçen hafta ülke genelinde internet erişimini tamamen kapattı. Protesto gösterileri genellikle Twitter, Facebook, Youtube ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları üzerinden organize ediliyordu.
Ülkenin en yaygın internet operatörü olan Econet Wireless, konuyla ilgili olarak “Hükümetin kararıyla ikinci bir talimata kadar internet bağlantısını kestik.” duyurusunu yaptı.
Karar ülke ekonomisini felç ediyor
Hükümetin interneti tamamen kapatma kararı, zaten ağır bir kriz altında olan Zimbabve’nin ekonomisini adeta felç ediyor. Ülke genelindeki mağaza ve işletmeler bu duruma isyan ediyor. İnternetin kapatılması, banka havalelerini imkansız hale getirdi. Dahası, internet erişiminin yokluğu, Bitcoin‘le ilgili tüm işlemleri de olanaksız kıldı.
Bitcoin’e yönelim
Uzun bir süredir devam eden kriz nedeniyle vatandaşlar, kripto paralar gibi alternatif yöntemlere yönelmeye başladı. Hem para biriminin devalüasyona uğraması hem de hükümetin tüm kredi kartı ödemelerini durdurmaya çalışması ve ülkeye giren-çıkan nakit akışını sınırlandırması Zimbabve’de Bitcoin kullanımını katlanarak artırdı. Örneğin araba alım satımı sırasında ödeme yapan kişiler sıklıkla Bitcoin’i kullanıyorlar.
2017 yılının Eylül ayında Bitcoin fiyatları küresel piyasada 3,900 dolar seviyesinde yer alırken Zimbabve’deki ekonomik kaostan ötürü 1 Bitcoin’in fiyatı 7,200 dolara kadar yükselmişti.
Bitcoin’in kullanımın engelleyen internet sansürüne çözüm
Zimbabve’de görüldüğü gibi Bitcoin’in kullanımı ancak ve ancak internet tümden kapatıldığında engellenebiliyor. Bununla birlikte bu durum yakın tarihte ortadan kalkacağa benziyor. Blockchain teknolojisi şirketi Blockstream, uydu aracılığıyla Bitcoin transferine imkan tanıyacak bir sistem üzerine çalışıyor. Bu sistem, hükümetler interneti tamamen kapatsa dahi insanların birbirlerine Bitcoin göndermelerine olanak verecek.