Bitcoin’de “halving” olarak bilinen blok ödülü yarılanmasına 1 günden biraz daha fazla bir süre var. Artık “halving” kelimesini duymaktan sıkıldığınızı biliyoruz fakat bunun sona ermesine çok az kaldı. Yine de her 4 yılda bir gerçekleşen bu büyük olay, üzerinde sıklıkla durmaya değer.
Yarılanmanın ardından en çok merak edilen konulardan biri de Bitcoin madencilerinin satış tarafında davranışlarının nasıl olacağı. Mevcut fiyatların verimsiz olarak nitelendirilen maliyetleri yüksek küçük ölçekli Bitcoin madencilerinin yarılanma sonrasında kepenk kapatmasına yol açabileceği değerlendiriliyor. Ağdan ayrılacak bu madencilerin önemli bir Bitcoin satışı gerçekleştirme ihtimali üzerinde de duruluyor.
Bunun için daha önceki blok ödülü yarılanmalarına bakmak belki yararlı olabilir. Bilindiği gibi, 2012 ve 2016’da olmak üzere şimdiye kadar iki yarılanma yaşandı. Bu iki yarılanmanın ardından madenciler, Bitcoin satışı açısından nasıl bir davranış sergiledi?
İlk önce CoinTelegraph tarafından bildirildiği üzere, veri analizi şirketi CryptoQuant’ın geliştirdiği Madenci Pozisyonu Endeksi’ne (MPI) göre, madenciler şu aşamada Bitcoin satmaya istekli değil. Aşağıda CryptoQuant’tan alınan grafikte kırmızı çizgi, 2’nin üzerine çıktığı her durumda madencilerin Bitcoin sattığı değerlendiriliyor. Bununla birlikte MPI, 2019’un Aralık ayında 0’ın bir miktar üzerindeydi ve şu anda da -0.50 civarında seyrediyor. Genel çerçevede, MPI’nın 2’nin üzerinde olduğu son dönem 2018 yılının başlarıydı.
Bu endeks, halving tarihlerine göre incelendiğinde ise ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Aşağıdaki grafik, MPI’nın halving’lerle beraber nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Buna göre, madenciler halving sonrası hemen Bitcoin satışına yönelmiyorlar. Daha ziyade, böyle bir büyük satış, halving’ten aylar sonra fiyat zirvelere ulaştığında gerçekleşiyor.
Madenciler, sahneyi borsalara mı devredecek?
Öte yandan en büyük Bitcoin satıcıları olarak ifade edilen madenciler, yarılanma sonrası fiyat üzerinde eskisi kadar etkili olamayacaklar. Şu anda madencilik yoluyla günlük 1800 BTC üretiliyor ve bu sayı, 12 Mayıs’ta 900 BTC’ye gerileyecek. Yani, Bitcoin üzerindeki potansiyel satış baskısında da aynı ölçüde bir düşüş yaşanacak.
Analist Willy Woo, dün yaptığı bir değerlendirmede, çok yakında borsaların “en büyük Bitcoin satıcıları” olarak sahneyi devralacağını söyledi. Woo’ya göre, işlem komisyonlarını BTC ile toplayan borsalar, daha sonra bunları itibari para karşılığında satıyor ve fiyat üzerinde önemli bir baskı oluşturuyorlar. Analistin hesaplarına göre, borsalardan kaynaklanan satış baskısı günlük 1200 BTC’ye ye yakın.
Bitcoin, haberin yayına girdiği dakikalarda 8689 dolardan el değiştiriyor.
Bitcoin 2140 Podcast serimizin ilk bölümü olan Bitcoin Halving’in Bilinen ve Bilinmeyen Gerçekleri, şimdi Spotify‘da ve burada.
ŞİMDİ DİNLE: