Bitcoin madenciliğinde neler yaşanıyor? Çok özel açıklamalar

Madencilik ile ilgili birçok soruyu aydınlatmak adına en eski Bitcoin madencilerinden olan Bixin’de elektrik kaynaklarından ve kantitatif fonlara yatırımdan sorumlu Mustafa Yilham ile röportaj yaptık. Keyifli okumalar.

bitcoin madenciliği
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ÖZEL – Uzmancoin: Mustafa, Bizlere madencilik ile ilgili neler yaptığınızdan bahseder misin?

Mustafa Yilham: Öncelikle iş alanında iki ana odak noktamız mevcut: Bixin Cüzdan ve Bixin Finsans. Bixin Cüzdan ile OTC, alım-satım, lending(tahsis), ödemeler, bulut madencilik gibi servisler sunuyoruz. Bixin Finans kanadında ise Bixin Madencilik ve fonların fonu ile ilgileniyoruz. Şu anda saatte 300MegaWatt gücünde madencilik yapıyoruz ve Bu toplam madencilik gücünün %2.5’ine denk geliyor.

“Tüm tedarik zinciri ve genişleme politikaları durdu”

UC: Hepimizin hayatını etkileyen Kovid-19 madencilik sektörünü nasıl etkiledi? Bizlere bahseder misin?

MY: Sektörümüz bu durumdan etkilendi ancak uzun vadede bu durumun yarattığı olumsuz sonuçlardan tüm sektör daha güçlü çıkacak. Kısa vadeli yorum yapmak gerekirse, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalardan dolayı tüm tedarik zinciri durmuş durumda. Madencilik tesislerindeki çalışanlarımız vardiya değiştiremiyor, cihazlarımız bozulduğunda çalışan gönderme sürecinde sıkıntı yaşıyoruz ve bazı cihazlarımızı onaramıyoruz. Yurt dışı operasyonlarımız da bu süreçten etkilendi. Yurt dışına çalışanlarımızı göndermiyoruz ve halihazırda yurt dışında bulunan çalışanlarımız geri dönme konusunda sıkıntılar yaşadı. Ayrıca yurt dışında yapacağımız tüm genişleme politikamız durmuş durumda, batıdaki şirketler için de aynı durumun geçerli olduğunu düşünüyorum. Madencilik çok yaygın bir sektör olmadığı için diğer tüm madencilerden de cihazların onarılması ve çalışan sayısında azalma gibi hikayeleri duyuyoruz.

Halving ve madencilik sektörü

UC: Halving gerçekleşti, madencilik sektörü bu durumdan nasıl etkilendi? Madenciler daha mı çok Bitcoin satacaklar?

MY: Bu durum madencilere göre farklılık gösterebilir. Bixin olarak sektörün gelecekteki potansiyeline inanıyoruz. Hatta yakın süreçte 6600 BTC değerinde %100 Bitcoin’den oluşan bir fon oluşturduk. Kendi içimizdeki toplantılarımızda bile hangi madencilik tesisine ya da kantitatif fonlara yatırım yapmalıyız diye düşünüyoruz, çünkü Bitcoin’e inanıyoruz. Bu sebeple yaptığımız işleri Bitcoin bazında değerlendiriyoruz ve ekosisteme katkıda bulunmak istiyoruz.

Ancak diğer madenciler gibi riskimizi her zaman minimize etmek için çeşitli finansal araçlardan yardım alıyoruz. Lending, opsiyonlar, vadeli işlemler ile hedging gibi. Örneğin madenciler olarak vadeli işlemler fiyatı spot fiyatın üzerindeyse spot piyasadan alım yapıp vadeli işlemlerden satış gerçekleştirerek USD geliri elde edebiliyoruz. Trading ekibimiz ile birlikte bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Mustafa Yilham

“Yağmurlu havalar birçok madenciyi kurtardı”

UC: Halving ile birlikte hash gücü %15 oranında düşüş gerçekleştirdi. Bu konuda yorumların neler?

MY: Çin’de yağmurlu havalar başladı ve bu sene yağmurlu havalar birçok madenciyi kurtardı diyebiliriz. Ancak Batıdaki birçok madencinin operasyonel masraflarını azaltmak için finansal araçları ve daha verimli enerji çözümlerini tercih ettiğini düşünüyorum.

“Madencilikte üretim fazlası veya artık elektriği kullanıyoruz”

UC: Yağmurlu havalar hakkında biraz daha bahsedebilir misin? Madencilikle arasında nasıl bir korelasyon var?

MY: Madencilik için üretim fazlası elektriği ya da artık elektriği kullanıyoruz. Çin’de yaz aylarında her zaman üretim fazlası elektrik olur, özellikle Sichuan bölgesinde yağmurlardan dolayı elektrik üretim fazlası olur ve fiyatlar düşer. Çin’de hali hazırda tesis, çalışan, lojistik ve diğer operasyonel masrafların zaten düşük olduğunu biliyoruz. Bunun yanında Kuzey Amerika’da madenciler ana şebekeden bağımsız elektrik kullanabiliyor ve bu çok sıra dışı bir durum. Rusya’da ise doğal gaz, eski alüminyum fabrikaları, ilişkili gazlar (yanıcı gazlar) ile elektrik maliyetini 2-3 cent fiyatlarına kadar indirebiliyorlar.

“Yağmurlu mevsimin bitişi birçok cihazın kapanışına yol açabilir”

UC: Peki madencilerin cihaz kapatmalarına ilişkin birçok tartışma dönüyor, bu konudaki düşüncelerin nelerdir?

MY: Cihazlar kar ettiği sürece çalışmaya devam ederler. Örneğin madenciliğin %60’ına yakın kısmı Çin’de gerçekleşiyor ve yağmur sezonu devam ederken Bitcoin fiyatı yukarı yönlü yükseliş gösterirse bir süre daha S9 cihazlar çalışmaya devam edecektir ve şimdiye kadar en çok çalışan efsane cihaz olarak tarihe geçecek. Ancak daha önce de bahsettiğim gibi, elektrik maliyetlerinin yükselmesi ve madencilerin çeşitli finansal araçlar kullanmaması halinde cihaz kapatmaları ihtimal dahilindedir. Ancak yağmur sezonun sona ermesi birçok madencinin cihaz kapatmasına sebep olabilir.

“Madencilerin tek başına %2’den fazla bir güce sahip olmaları çok ender görülür”

UC: Halving sonrası bazı madencilerin cihazlarını kapatması dahilinde Bitcoin ağında merkezileşme görebilir miyiz?

MY: Madencilik adına havuzlar görsek de madencilerin tek başına şu anda %2’den fazla bir güce sahip olmaları çok nadir görülebilecek bir şey. Madencilerin bir araya gelmesi de imkansız gibi bir durum.

UC: Bulut madencilik hakkında ne düşünüyorsun?

MY: Biz Bixin olarak bulut madencilik hizmeti sunuyoruz ancak piyasada çok fazla dolandırıcılığa yönelik olay yaşandı. Güvenilir kurumlar ile bulut madencilik yapılabilir.

UC: Borsaların madencilik havuzları açması hakkında ne düşünüyorsun?

MY: Borsaların madencilik havuzları oluşturduğunu görüyoruz ve daha çok fazlasını göreceğiz. Örneğin Binance, Okex, Huobi gibi borsalar da bu tür çalışmalar yürütüyor. Klasik madencilik havuzlarından ziyade borsalar bu servislerden kazanç elde etmek istemiyorlar çünkü işlem ücretlerinden para kazanıyorlar. Madencileri platformlarında tutabilen borsalar daha fazla BTC sahibi olacak ve uzun dönemde daha çok gelir elde etme yolunda ilerleyecekler.

Borsalar ayrıca birçok finansal araç sunuyor. Madencilerin bu finansal araçlar hakkında bilgi sahibi olması da sağlanarak en yüksek verim elde edilebilir.

“Madencilik, gelecekte daha da merkeziyetsizleşecek”

UC: Madenciliğin ve Bitcoin’in geleceği hakkında eklemek istediklerin var mı?

MY: Madenciliğin gelecekte daha merkeziyetsiz olacağını düşünüyoruz. Tüm dünyada elektrik fiyatlarının azaldığını görüyoruz. Örneğin Kuzey Amerika’da madencilik yapan kişi sayısının arttığını görüyoruz ve ileride regülasyonlarla ve enerji alım-satımlarında kişilerin daha özgür olacağını öngörüyoruz. Ayrıca madencilik alanında da birçok gelişme oluyor örneğin daha sessiz madencilik cihazları, daha güçlü soğutma sistemleri, daha farklı enerji kaynakları görüyoruz. Hatta petrol kuyularından elde edilen yanıcı gazların madencilik için kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Bu tür ucuz ve verimli elektrik kaynakları yeni teknolojiler ile birleştiğinde madencilik çok farklı boyutlara gelebilir.

Bitcoin için ise şunu söyleyebilirim, BTC yerel olaylara karşı büyük bir riskten korunma varlığı haline geldi. Örneğin 2017’de Kuzey Kore’de yaşanan nükleer krizi esnasında Güney Kore’de BTC fiyatı %30 daha yüksekti. Benzer hikayeler Hindistan, Zimbabwe ve Kıbrıs’ta yaşandı. COVID 19 sonrası da küresel çapta göreceğimiz enflasyonlar ile Bitcoin’in gerçek gücünü göreceğiz ve birçok kişi riskini azaltmak için Bitcoin kullanacak. Sınırlı arz, güvenlik ve küresel çapta likidite birçok kişi için şu an potansiyel bir cennet.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl