Bitcoin, piyasaya sürüldüğü ilk dönemde evinizde kullandığınız basit bir bilgisayarla rahatlıkla çıkarılabiliyordu. Ancak ASIC denen kripto para madenciliğine özgü cihazlar geliştirildikçe ve sisteme giren kullanıcı sayısı büyüdükçe Bitcoin çıkarmanın güçlüğü de aynı oranda arttı. Bunun sonucunda ortaya işi yalnızca kripto para madenciliği olan büyük şirketler çıktı.
DigitalTrends’in derlediği dünyanın en büyük ve en kârlı bu Bitcoin madencilik çiftlikleri ve havuzları şöyle:
Bitmain
Bitmain, 2013’te Jihan Wu ile Micree Zhan’ın tanışmasıyla kuruldu. Wu, Bitcoin üretecek bir çip fikri ile Zhan’ın yanına gitti. Böylece ortaya Bitmain çıktı.
Bugün şirket, 7/24 çalışan mühendislerle korunan madencilik cihazlarıyla dolu depolara sahip. Sadece Çin’de değil, farklı ülkelerde de operasyonları bulunuyor. 2017 yılında 3-4 milyar dolar kâr elde ettiler.
Şirket şimdi, elde ettiği bu kârı, ürettikleri çiplerde derin öğrenme ve yapay zeka teknolojilerini geliştirmeye harcıyor.
Bitfury
Bitmain’den daha uzun bir süredir var olan Bitfury, 2011 yılında Valery Vavilov tarafından kuruldu. Bitmain’den farklı olarak Bitfury, varlıkları taşımak ve oluşturmak için Blockchain’i kullanmak isteyen grupları destekleme işine daha çok ağırlık veriyor.
Dünyanın dört bir yanında ofisleri bulunan Bitfury, Blockchain’in erişilebilirliğini ve şeffaflığını korumak, kullanımının hızlandırılmasına yönelik araçlar yaratmak için birlikte çalışan ve an her türlü alan ve her türlü yerden profesyonellere sahip.
Herkesin anlayacağı şekilde şirket, Blockchain genelinde büyük işletmelerin, hükümetlerin ve diğer kuruluşların varlıklarını transfer etmesini sağlıyor.
DiscusFish/F2Pool
2013 yılının Mayıs ayında açılan DiscusFish olarak da adlandırılan F2Pool, kökleri Çin’de olan halka açık bir madencilik havuzu. Havuz, Bitcoin’in yanı sıra farklı kripto paraları da destekliyor.
BTCC / BTC China
2012’den bu yana faaliyet gösteren BTCC, bugün dünyanın en büyük ikinci madencilik havuzu konumunda. Bitcoin borsası olarak da çalışan BTCC, kripto para dünyasındaki tartışmasız en büyük ve en agresif isimlerden biri.
Eligius
En açık ve erişilmesi en kolay madencilik havuzlarından biri olan Eligius, kripto madencilik dünyasındaki en parlak isimlerden biri haline geldi. 2011’de kurulan şirket, ayrıca en eski madencilik havuzlarından biri olma özelliğini de taşıyor.
Pratikliği, tutumu, kayıt istememesi, komisyon ücreti almaması ve kârı anında paylaşmasıyla muhtemelen havuz madenciliği konusunda en kullanıcı dostu şirket.
→ BITCOIN YENİ BİR SIÇRAMANIN HAZIRLIĞINI YAPIYOR OLABİLİR