Petrol şirketleri, Bitcoin madenciliğinde süper güç olabilir

Popüler Bitcoin podcast'i Tales from the Crypt'in sunucusu Marty Bent, petrol ve gaz şirketlerinin Bitcoin madenciliği konusunda büyük potansiyel taşıdıklarını ve Bitcoin madenciliğinde süper güç haline gelebileceklerini ileri sürdü.

petrol şirketleri
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin madenciliği çoğu zaman aşırı elektrik ve enerji harcanması sebebiyle eleştirilir. Ancak popüler Bitcoin podcast’çisi Marty Bent petrol ve gaz sektörünün bu konuyla ilgili çözüm olabileceğini düşünüyor. CoinTelegraph tarafından aktarıldığı üzere, 15 Nisan tarihli bir blog yazısında Bent, geçen yıldan bu yana Great American Mining (GAM) şirketi ile Bitcoin madenciliği yaptığını ve burada, fazladan kalan gazlarla makinelere güç verildiğini yazdı.

GAM, ilk madencilik operasyonunu geçen sene Aralık ayında bir petrol çıkarma platformu üzerindeki konteynerde başlatmıştı. Bent bu yolla, O&G (Petrol ve Gaz) üreticilerinin Bitcoin ağındaki en büyük madencilerden olabileceklerini düşünüyor.

Bu konuya podcast’inde de değinen Bent, “Burada petrol ve gaz şirketlerinin, madencilik konusunda kendi güçlerini farkına varmaları ve ‘işte bulduk!’ hissiyatına gelmeleri gerekiyor. Madencilik altyapısı kurmaları ve bu sektöre yatırım yaparak açığa çıkan fazla gazlarını da boşa harcamamış olacaklar. Bunu yaparak Bitcoin’e ve üretimine ve dağıtılmasına ciddi şekilde yardımcı olabilirler.” diyor.

Eski sistemden 5 kat daha kârlı

Bitcoin madencileri ucuz ve bol enerji kaynakları ararken, petrol ve gaz şirketleri ise etkili ve kârlı kaynak arayışındalar. GAM, madencilik enerjisini, normalde yan ürün ya da atık olarak görülen ve hatta bazen zararına satılan gazlardan karşılıyor.

Bent, “Eğer bu sistem doğru şekilde tasarlanırsa, içi madencilik makineleriyle dolu olan konteynerler, gazın satılmak için borulara gönderildiği eski sistemden çok daha etkili ve 5 kata kadar daha kârlı olacaktır” ifadelerini kullanıyor.

Bent ayrıca çok basit konteynerler varken, madencilik yapmak için binalar ya da çelik konstrüksiyonlar inşa etmenin gereksiz olduğunu düşünüyor:

“Şu anda merkezi konumların benimsendiği bir trend var. Bir bina yapıp, tüm altyapısıyla uğraşmak yerine konteyner modeli ilgi görüyor. Bir yıl önce bu şekilde değildi. Ve şu anda 40, 50, 60 konteynerlik büyük alanlarda madencilik yapıldığını görüyorsunuz. Bu kesinlikle daha ucuz”

Winklevoss ikizlerinden enerji şirketine yatırım

Bu konsept her geçen gün daha popüler hale geliyor. Winklevoss ikizlerinin atık görülen gaz kullanarak madencilik makinelerini çalıştırma yönetimini kullanan Crusoe Energy Systems şirketine yatırım yaptığı biliniyor. Kanada’da da petrol madenciliği şirketi Black Pearl Resources operasyonel maliyetleri dengelemek için Bitcoin madenciliği yapıyor. Başka bir Kanadalı şirket Upstream Data, aynı amaçla petrol ve gaz üreticilerine mobil madencilik ekipmanları satıyor ve kiralıyor.

Şu anda Çin, endüstriyel ölçekli kripto para madencilik tesisleri için gidilecek yer konumunda. Uygun maliyetli enerji kaynaklarıyla ülke, dünya çapında madencilikten kaynaklanan enerji tüketiminin yaklaşık %60-70’ini oluşturuyor.

Bugün itibariyle, tüm Bitcoin ağının tahmini yıllık elektrik tüketimi 73.374 TWh. Madencilik zamanla daha pahalı hale geldiği için, enerji tüketimi de artacak. Bu da girişimcilerin alternatif çözümler aramasına yol açacak.

Bitcoin madenciliği coğrafi olarak yayılmalı

Bent, Bitcoin madenciliğinin coğrafi olarak daha fazla yayılması gerektiğine inanıyor. Çin ise şu anda kripto para madenciliğine hakim ülke konumunda. Bent ayrıca madenciliğin, ABD petrol ve gaz endüstrisi için büyük bir ekonomik fırsat olduğunu söyledi:

“Bu oyunda ve GAM’ın bu macerasında her şey çok yeni, her şeyin başındayız ancak ben 5 sene içinde bu tür yatırımların meyvesini vereceğini düşünüyorum. Başarısız da olabiliriz tabii ki. (Hükumetler batan Bitcoin madencilerini kurtarmaya çalışırsa…) Ancak bunu deneyeceğimizden kesinlikle eminiz.”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl