Popüler bir ekonomist olmasının yanı sıra aynı zamanda bir Bitcoin yatırımcısı da olan ve geçtiğimiz yılki kripto para pazarının çöküşünü doğru tahmin eden Tuur Demeester tarafından kurulan Adamant Capital, Bitcoin’le ilgili son raporunda Bitcoin’in ayı piyasasının son evresinde yani birikim evresinde olduğunu belirtmişti.
Bitcoin’de temel kilometre taşlarının bir bir döşendiğine, hodl’cıların umutlarının yeniden yeşerdiğine ve uzun vadeli risk-kazanç oranı bakımından Bitcoin’in en iyi likit yatırım olduğuna dikkat çekilen raporda, fiyatı aşağı çekebilecek 6 etkenin yanı sıra fiyatı yukarılara taşıyabilecek 3 itici güçten de bahsediliyordu.
Bunlara göz atılacak olursa:
Fiyatı aşağı çekebilecek 6 olası etken
1. Bitcoin borsalarında yaşanan hack’ler veya başarısızlıklar
Bugün hiçbir borsanın Mt Gox’un (2014 yılındaki iflası sırasında dünya çapındaki tüm Bitcoin işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’ini tek başına gerçekleştiriyordu) zamanındaki pazar hakimiyetine sahip olmadığı dikkate alındığında, benzer bir şokun muhtemel olmadığını söyleyebiliriz. Ancak yine de kripto para borsalarında yaşanabilecek olası hack’leri önümüzdeki 6 ay için Bitcoin fiyatını aşağı çekebilecek en önemli etken olarak görüyoruz.
2. Makroekonomik kriz
Uzun vadede makro ölçekteki finansal krizleri Bitcoin için pruva rüzgârı olarak görmüyoruz, aksine tam tersini düşünüyoruz. Küresel tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki risklere karşı kendini koruma amacıyla portföylerini çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar için Bitcoin’in güçlü bir değere sahip olduğuna inanıyoruz.
3. İkincil Bitcoin madenciliği kapitülasyonu
Elinde coin tutma ve satma bakımından büyük kapasiteleri ve büyük iş hacimleri nedeniyle Bitcoin madencilerinin endüstri döngüleri (ayı-boğa) üzerinde büyük etkileri olduğuna inanıyoruz.
4. Mt. Gox
Düşük bir ihtimal olsa da Mt. Gox‘la ilgili bekleyen dava da Bitcoin fiyatı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Şu anda yönetiminde 140,000 BTC bulunan Mt. Gox mütevelli heyeti, bunları alacaklılara dağıtabilir ve onlar da bu BTC’lerin önemli bir bölümünü satabilir.
5. Tartışmalı çatallanma
Tarihsel olarak Bitcoin dünyasında korku yaratan önemli bir faktördü ancak artık çok önemli bir faktör olduğunu düşünmüyoruz.
6. Regülatör kısıtlamaları
Bitcoin’in yıkıcı doğası göz önüne alındığında, regülatör kısıtlamaları kalıcı bir risk faktörü olarak düşünülmeli. Yine de şimdiye kadar bu konuyla ilgili ciddi bir öneride bulunulmadı.
Fiyatı yukarılara taşıyabilecek 3 itici güç
1. Aşağıdan yukarıya ölçekleme
Yeni çözümler, Bitcoin’in hafif, sağlam ve evrensel olarak erişilebilir bir protokol olarak konumunu güçlendirmesine yardımcı olabilir.
2. Finansallaşma
Piyasa olgunlaştıkça Bitcoin’in ABD dolarının tahtını sallamasını ve küresel olarak kullanılan bir rezerv varlık ve dijital altın olmasını bekliyoruz.
3. Y Kuşağı
Araştırmalar Bitcoin alıcılarının büyük çoğunluğunun Y kuşağından olduğunu söylüyor. Yine araştırmalara göre, bu satın alımların arkasındaki temel etken hükümetlere ve büyüme hedeflerine olan güvensizlik. Y kuşağının harcanabilir gelirleri arttıkça Bitcoin’in benimsenmesinin artmasını ve fiyatın yukarılara taşınmasını bekliyoruz.
Adamant Capital, raporun devamında Bitcoin’in 10 yıllık altyapı gelişiminin de desteğiyle önümüzdeki 5 yıl içindeki genel benimseme için bir nevi hazırlık aşamasında olduğunu belirtiyor.
Bu hazırlık aşaması ve önümüzdeki 5 yıl raporda şöyle ifade ediliyor:
“Değerlendirmelerimize göre, Bitcoin önümüzdeki yıllarda bir rezerv varlığı ve finansal riskten korunma aracı olarak geniş çapta kabul görecek ve ödeme ağı olarak da önemli adımlar atmaya başlayacak.”