Bitcoin ve dünya için belirsizliklerle dolu yeni bir aya girdik. Bir yandan koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye devam ederken diğer yandan Bitcoin tarihinde dört yılda bir görülen blok ödülü yarılanmasına da giderek yaklaşılıyor. Bu belirsizlik ortamında Bitcoin’in fiyatını hangi gelişmeler etkileyebilir?
“Çok acı verici iki hafta”
Kovid-19’un küresel piyasaları nasıl etkilediğini geçtiğimiz ay boyunca yakından deneyimledik. Dow ve S&P 500 gibi endekslerde tarihte görülmeyen sert düşüşler yaşandı. Aynı şekilde Bitcoin’de de muazzam bir geri çekilmeye tanıklık ettik. Hisse senedi piyasaları, Bitcoin, petrol ve hatta altında görülen bu satış dalgası, koronavirüs ile tetiklenmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Amerika’nın çok acı verici iki hafta geçireceğini, en az 100 ila 200 bin insanın hayatını kaybedeceğini söylemişti. Gerçekleşmesi beklenen bu olay piyasalarda bir başka satış dalgasını daha tetikleme potansiyelini taşıyor.
Halving’e çok az kaldı
Bugün itibari ile Bitcoin’de blok ödülü yarılanmasına yaklaşık olarak 44 gün var. Her geçen gün süre daralıyor. Tarihsel veriler, Bitcoin’in fiyatının özellikle yarılanma tarihine bir ay kala ciddi bir yükseliş yaşadığını gösteriyor. Bununla birlikte daha önceki yükselişlerde Bitcoin zaten bir boğa piyasası içindeydi ve yarılanma da artışı katmerlemişti. Dolayısıyla Bitcoin şu anda bir boğa piyasası içinde olmadığından beklentiler gerçekleşmeyebilir fakat yakından izlemekte fayda var.
Nakit talebi
Son haftalarda ABD Doları’nın değeri keskin bir biçimde arttı. Altın bile nakde olan talepten dolayı değer kaybetti. Nisan ayında karantinaların uzatılması bekleniyor ve bunun dolara talebi tekrar artıracağı düşünülüyor. Mart ayında benzer bir talep, yatırımcıların Bitcoin’leri satmasına yol açtı. Lider kripto para şimdi Mart ayındaki dip seviyeden yüzde 60 daha yukarıda ve bu Nisan’da Bitcoin’i nakde dönüş için kullanılabilecek ilk seçeneklerden biri haline getirebilir.
CME’deki fiyat boşluğu henüz dolmadı
Bitcoin, geçen ay neredeyse her CME fiyat boşluğunu doldurdu ve geriye doldurulmayı bekleyen bir fiyat boşluğu kaldı. 6 Mart’ta 8300 dolar ila 9200 dolar arasında 900 dolarlık bir boşluk var. Bitcoin’in bu ay bu aralıktaki boşluğu doldurması söz konusu olabilir.
Kepenk indiren madenciler
Esasında Bitcoin madencilerinin yarılanmaya 44 gün kala nasıl davranacağını kestirmek güç. Bununla birlikte kripto para veri ve analiz platformu CoinMetrics, yakın zaman önce yayınladığı bir raporda, Bitcoin üretim zorluğunda en büyük ikinci düşüşe karşın daha fazla Bitcoin madencisinin iş bırakma ihtimalinin büyük olduğunu vurguladı.
Bilindiği üzere, Bitcoin Cash ve Bitcoin SV Nisan ayı başında arz kesintileri yapacaklar. Bu muhtemelen madencilerin daha yüksek ödül kazanmak için BTC’ye akın etmesine yol açacak. Bitcoin’in tüm bu gelişmelerin ardından madencilik zorluğu artacak ve sektördeki küçük işletmeler daha fazla baskı altına girecek. Sonunda şu ana kadar dayanmalarına rağmen belki de faaliyetlerine son verecekler.
Özellikle Nisan ayı için değil ama uzun vadede verimsiz madencilerin ağdan ayrılması, kalan madenciler için kâr marjlarını artıracak. Bunun hem satış baskısını azaltırken hem de fiyatların artmasını sağlayacağı öngörülüyor.
CME son işlem günü
CME’deki Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin son işlem gününün Bitcoin’de volatilite yarattığı artık neredeyse kesin olarak kabul ediliyor. Nisan ayı sözleşmeleri son kez 27 Nisan’da işlem görecek. Bu tarihin öncesinde ve sonrasında Bitcoin fiyatının daha değişken olması bekleniyor.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir, Yazarın kendi görüşleridir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Yeterli deneyim ve birikime sahip değilseniz bir danışmandan yardım almanız önerilir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Uzmancoin ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.