Rus petrol devi, gaz enerjisi ile Bitcoin madenciliği yapacak

Dünyanın en büyük şirketlerinden olan doğalgaz devi Gazprom'un yan kuruluşu olan Gazpromneft de kripto para madenciliğine soyundu.

petrol
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin madenciliğinin artık sadece ekran kartı güçlü olan bir bilgisayarla yapılması imkansız. Özellikle madenciler için verilen ödüllerin yarılanmasıyla her 4 senede bu iş daha da zorlaşıyor ve sadece büyük şirketler ellerindeki dev kaynakları BTC madenciliğine ayırabiliyor. Rüzgar enerjisi, petrol çıkarma platformları, hidroelektrik santralleri en çok kullanılan yollar… Dünyanın en büyük şirketlerinden olan doğalgaz devi Gazprom’un yan kuruluşu olan Gazpromneft de kripto para madenciliğine soyundu.

Gazpromneft, Sibirya’daki petrol arama ve sondaj arazilerinden bir tanesinde kripto para madenciliği tesisi açtı. Şirket petrol ve gaz kaynaklarından elde ettiği enerjiyi artık Bitcoin madenciliği için harcayacak.

Rus devleti ortak

Bilindiği üzere bir bölüm hissesinin Rusya devletine de ait olduğu Gazprom dünyanın en büyük 10. petrol şirketi ve Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey ve Güney Akım boru hatlarının öncüsü durumunda. Şirketin yan kuruluşu olan Gazpromneft de Rus hükumetinin hissedarı olduğu bir firma ve artık Bitcoin madenciliğine başlayacaklarını açıkça ifade ediyorlar. Hatırlanacağı üzere bu sene başlarında da Rusya’nın bir başka önemli şirketi olan nükleer enerji firması Rosatom da, enerji kaynaklarını madencilerin kullanımına açmıştı.

Kuzeybatı Sibirya’nın Khanty-Mansiysk bölgesinde bulunan tesiste petrol sahasından elde edilen gazı elektriğe çeviren bir santral bulunuyor. Ptrol sondajı esnasında ortaya çıkan karbondioksit gazı, petrol çıkarma şirketleri için çok büyük bir sorumluluk yaratıyor. Ortaya çıkan gaz bazen yakılıyor ve atmosfere karışıyor. Bu da şirketlerin ceza almasına sebep oluyor. Ancak artık bu gazı elektriğe çevirerek bambaşka bir iş için kullanabiliyorlar.

Bilindiği üzere kripto para madenciliğinde en büyük problem madencilik cihazlarının ihtiyacı olan elektriğin dünyada birkaç ülke dışında genelde pahalı olması. Madencilik tesislerini petrol sahalarına koymak ve buradan elde edilen ücretsiz elektriği kullanmak ise petrol şirketleri için fazladan bir gelir yaratıyor. Gazpromneft’in bu politikasını son dönemde kripto para madenciliğinde ön plana çıkan Kuzey Amerika (ABD ve Kanada) bölgesinin bazı şirketleri de yapıyor.

Gazpromneft’in şu an için madencilik faaliyetlerini tek başına yapmak gibi bir hedefi yok ancak şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, madencilik şirketlerine tesislerini açabileceklerini söyledi.

Gazpromneft ayrıca madencilik şirketi Vekus ile de küçük ölçekli bir madencilik faaliyeti de başlatmıştı. Bitmain’in S7 ASIC cihazlarından 150 tane sipariş veren Vekus, 49500 metreküp gaz kullanarak 1.8 BTC çıkarmıştı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl