ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklama ile önümüzdeki Cuma günü 200 milyar dolarlık Çin malı üzerinde vergi oranlarını yüzde 25’e çıkaracaklarını bildirdi.
Bu mallar üzerindeki vergi oranı, daha önce yüzde 10’du. Trump, gümrük vergilerini yılın başında da artırma tehdidinde bulunmuştu fakat bu iki ülkenin ticaret müzakerelerine oturmaya karar vermesinin ardından ertelendi.
Ayrıca Trump, ek olarak 325 milyar dolarlık Çin malına da kısa süreliğine yüzde 25 vergi oranı uygulanacağını söyledi.
Başkan, Çin ile müzakerelerin devam ettiğini fakat Pekin’in çok yavaş hareket ettiğini ifade etti.
Bitcoin nasıl etkilenebilir?
Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı yaklaşık 10 aydır devam ediyor. Son dönemde bu savaşın etkileri, her iki tarafın da müzakere için masaya oturması nedeniyle en az seviyedeydi. Hatta bir anlaşmanın yakında gerçekleşeceği ihtimali, yılın başından bu yana piyasalarda olumlu karşılık buluyor. S&P 500, bu yıl yüzde 17’den fazla arttı. Apple’ın CEO’su Tim Cook, geçen hafta yaptığı konuşmada, ticarette diyalogun geliştiğini ve Pekin’in ekonomik teşviklerinin ülkede tüketici güvenini artırdığını söylemişti. Cook, “Kesinlikle 90 gün öncesinden daha iyi durumdayız.” demişti. Ticaret savaşı nedeniyle Apple’ın Çin’deki iPhone satışları, yüzde 10 düşmüştü.
Bugünlerdeki iyimser havanın bir karşılığı olarak şirketin hisseleri yılın başından beri yüzde 34 artış gösterdi.
Görünen o ki 2019’da geleneksel piyasaların iyimser havası, Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasasını da etkiledi. S&P 500 yüzde 17, Apple yüzde 34 yükselirken Bitcoin de aynı zaman diliminde yüzde 54 değer kazandı.
İki ülke arasındaki gerilim, Bitcoin’i farklı şekillerde etkileyebilme potansiyeline sahip. Her şeyden önce küresel piyasalarda rüzgârın tersine dönmesi, Bitcoin’i baskılayabilir. Geçtiğimiz yılın son birkaç ayında S&P 500 yüzde 15’ten fazla gerilerken Bitcoin yüzde 50 değer kaybetmişti.
Diğer yandan bilindiği gibi Bitcoin madenciliğinin merkezi Çin. Küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 80’inden fazlasının Çin’de gerçekleştirildiği belirtiliyor. ABD’nin zorlu gümrük vergisi uygulamaları, Bitcoin madenciliği piyasasının hakim şirketi Bitmain’i doğrudan etkiliyor. Şirketin gelirinin yüzde 50’sini yurt dışı pazarlar oluşturuyor. Bununla beraber, Çin’de madenciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yağışlı mevsime girilmesi ve buna bağlı olarak elektrik maliyetlerinin düşmesi olası kaybı bir miktar telafi edebilir.
Ayrıca ABD’nin ekonomik politikası, Çin Yuanı’nın zayıflamasına yol açıyor. Yuan, ABD Doları karşısında gerilimin tırmandığı geçtiğimiz yılın Kasım ayından beri sürekli değer kaybediyor. Çinlilerin bu nedenle varlıklarını altın ve yabancı mülkler gibi güvenli limanlara kaydırdığı, Bitcoin’in de bundan pay aldığı ifade ediliyor. Wall Street Journal, Çin’de Yuan zayıfladıkça Bitcoin’e olan talebin arttığını yazmıştı. Bitcoin için masada böyle bir olasılık da bulunuyor.
Trump’ın vergi tehdidini yerine getirip getirmeyeceği gelecek Cuma günü belli olacak. Bunun öncesinde iki ülke arasındaki müzakerelerde herhangi bir ilerleme bu kararı tekrar askıya aldırabilir. Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hu’nun bu hafta Washington’a gelerek görüşmelerde bulunması bekleniyor.
Son olarak en büyük kripto para Bitcoin, Bitstamp üzerinde 5700 dolardan alınıp satılıyor.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar, bilgilendirme ve eğitme amacıyla oluşturuldu. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Yeterli deneyim ve birikime sahip olmayanların bir danışmandan yardım almaları önerilir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Uzmancoin ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.
mt
şu coin borsaları coin borsalar birlliğini oluştursada üllke ülke hang
i coinler hangi borsada satılıyor bilip borsalar arası işlem yapabilsek.sec etfsi yerine coin borsaları kedileri sec olsa bze daha yararlı olur üye borsalar adı alrında onaylı borsalardan işlem yapma avantajı bulurduk kim borsa değil blirdik.probemleri konuşabilecek anlaşmaya varacak platformda bulurduk