Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan eğitimde Blockchain sinyali

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün yaptığı basın toplantısında Blockchain'in milli eğitim sisteminde kullanılma olasılığından söz etti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün milli eğitimde yeni dönemle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Selçuk, basın toplantısında milli eğitim sisteminde Big Data, Yapay Zeka ve Blockchain teknolojilerinin nasıl kullanabileceklerini araştırdıklarını söyledi.

Bakan Selçuk, “Veriler kullanılmadan üretilen politikaların bizi nasıl sıkıntıya soktuğu konusunda çok tecrübemiz var. Bugünlerde bir grup akademisyen ve ilgili uzmanla çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Big Data ve Yapay Zeka konusunda neler yapabileceğiyle ilgili iki ayrı çalışma var. Üçüncü çalışma olarak Blockchain mentalitesinin Milli Eğitim Bakanlığı sisteminde nasıl kullanılacağı hakkında da bir çalıştay hazırlıyoruz. Bunu şunun için söylüyorum, veri çok önemli. Çünkü enformasyona dönüştürmediğiniz veri orada ham olarak kalıyor. Enformasyona dönüştürseniz de yetmiyor, bunu bilgiye dönüştürmeniz gerekiyor. Bilgiye dönüşmesi yetmiyor, bilgeliğe dönüşmesi gerekiyor. Eğer biz bu zinciri veriden başlayarak tamamlamazsak ciddi anlamda sıkıntılarımız olacak.” şeklinde konuştu.

Selçuk’un basın toplantısından öne çıkan diğer bölümler ise şöyleydi:

‘Ekibimiz hazır’

“Ekibimiz hazır, bizim en iyi 11’imiz, en iyi 100’ümüz, en iyi 1000’imiz hazır. Bu beklentinin yarattığı riskin de farkındayım.”

‘3 yıllık bir program açıklayacağız’

“Tahmin ediyorum en geç 2 ay içinde yaklaşık 3 yıllık bir program açıklayacağız. Diyeceğiz ki bizim 3 yıl içindeki yol haritamız budur. Hangi ay, hangi sene ne yapmak istediğimiz konusunda toplumla makro paylaşımda bulunacağız. Hiçbir öğrencimiz ve velimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun sonunda kural asla değişmeyecek. Biz bir gökdelen inşa etmek istiyoruz. Gökdelen inşa etmek için çok derin bir çukur kazmak gerekiyor. Bu çukuru kazabilmek için bir toplumsal mutabakata ihtiyacımız var.”

‘Bize zaman verin, bu 50 senelik bir mesele’

“Eğitim sistemini bir öğrenme ve beceri ekosistemine dönüştürmek ana hedefimiz. Bunların nasıl yapılacağı bizim zihnimizde, uzmanların zihninde inanın çok net. Bir beceri ekosistemi nasıl oluşturulur, bunu çok net biliyoruz ve buradan diploma temelli değil, vasıf temelli bir anlayışla gideceğimizin işaretini de görebilirsiniz. 360 derece bir bakanlık göreceksiniz. Bunu zamanla göreceksiniz, çünkü eski alışkanlıklarla yeni başarılar elde edilmiyor. Buna bir direnç olacak, biliyorum. Eğitim en muhafazakar kurumdur. Öğretmenler, veliler en muhafazakar gruptur, çünkü konu çocukların hayatlarıyla ilgili. Elbette muhafazakar olacaklar ama bu muhafazanın bizi nasıl zehirlediğini de birlikte paylaşmak zorundayız. Bize biraz izin verin. Biz biraz çalışalım. Bu 50 senelik bir mesele.”

Milli Eğitim Bakanlığı Blockchain’i nasıl kullanabilir?

Dünyada Blockchain sistemini eğitim alanında uygulayan ve uygulamak için çalışma yürüten pek çok özel ve devlet kurumu bulunuyor. Örneğin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, bir pilot proje çerçevesinde yüzlerce mezunlarının diplomalarını Blockchain sisteminde dağıttı. Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi, halihazırda öğrencilerin notları, diplomaları ve sertifikaları ile ilgili tüm bilgileri, tamamen işlevsel bir Blockchain kütüphanesinde saklıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı da dünyadaki örnekleri gibi Blockchain teknolojisini not, diploma ve sertifika kayıtları gibi alanlarda kullanabilir.

Bu arada Avrupa Birliği de eğitimde Blockchain’i kullanmaya dönük bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında Blockchain’in çok yakın bir gelecekte eğitimde birçok problemi ortadan kaldırabileceği sonucuna varıldı.

→ BITMEX’İN CEO’SU: BITCOIN’DE HENÜZ EN KÖTÜSÜNÜ GÖRMEDİK

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl