“Blockchain” henüz dünyanın çok büyük bir kısmı için yabancı bir kavram ancak her geçen gün popülerliğini arttırıyor. Devletler ve şirketlerin bazıları Blockchain’i henüz yeni keşfederken bazılarıysa uygulama aşamasına geçmiş durumda.
Başta bankacılık ve finans sektörü olmak üzere tüm sektörleri derinden etkileyeceği düşünülen, bir devrim niteliği taşıyan Blockchain’le ilgili olarak Türkçe kaynaklar oldukça kısıtlı. Özellikle yazılım geliştiricileri bundan daha çok muzdarip.
Bu noktada kolları sıvayan Doğa Özcan, A’dan Z’ye Blockchain’in tekniğine odaklanan bir kitap yazdı. Merkezi olmayan uygulamaların farklı platformlar üzerindeki kodlanma süreçlerinin detaylarıyla ele alındığı “Blokzincir Mimarisi ve Merkezi Olmayan Uygulamalar” kitabının giriş niteliğindeki bölümünde temel bilgilere yer verilerek kavramsal tanımlar yapılıyor. Ethereum platformunu ele alan ikinci bölümde ise bizleri kod kümeleri karşılıyor. IPFS (interplanetery file system) ve Stellar platformu için de birer bölümün ayrıldığı kitapta Blokchain uygulamalarındaki ölçeklenme ve mutabakat kavramları da detaylı şekilde anlatılıyor.
Teknik açıklamalar ve kodlama örnekleri ağırlıklı yapısı ile kitabın yazarı Doğa Özcan’ın ekosistemde eksikliği hissedilen bir alanda başarılı bir çalışmaya imza attığını belirtebiliriz.
Eğer kitabın içeriği ile alakalı bilgi almak isterseniz Doğa Özcan’ın Medium hesabı üzerinde yayınladığı makale genel bir fikir verebilir. Kodlama örneklerine ulaşmak isteyenlerinse kitabı almasında büyük fayda var.