Boğa piyasası nedir?
Bitcoin’de son birkaç yıl içinde meydana gelen büyük fiyat dalgalanmaları, kripto para piyasasına olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Özellikle, 2021’de Bitcoin’in 69.000 dolara kadar yükselmesi, ardından 2022’de 15.000 dolara kadar düşmesi ve 2024’te tekrar 74.000 dolara ulaşması, yatırımcıların dikkatini çekti. Bu dramatik değişimlerle birlikte, sosyal medyada ve yatırım platformlarında sıkça duyduğumuz bazı terimler var. “Kripto para piyasasında uzun zamandır bir boğa piyasası yaşanıyor.”, “Boğa piyasasında sabırlı olan kazanır.”, “2021’de yaşanan boğa piyasası, 2018’den farklı.” gibi cümlelerle karşılaşmayan yoktur. Eğer bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, sizin için detaylı bir “Boğa Piyasası Nedir?” rehberi hazırladık. Hadi bakalım, boğa piyasası neymiş?
Boğa piyasası ne demek?
Yukarıda belirttiğimiz cümlelerden, boğa piyasası teriminin yalnızca kripto paralar için kullanıldığını düşünmeyin. Boğa piyasası, tüm finansal piyasalar için geçerli olan bir terimdir.
Boğa piyasası, genel olarak piyasadaki varlıkların orta ve uzun vadede değer kazanmasını ifade eder. Uzmanlar ve yatırımcılar, bir varlığın fiyatının son 52 hafta içinde %20’den fazla artması durumunda boğa piyasasından bahsederler. Teknik olarak, piyasanın boğa piyasasında olduğunu söylemek için bu %20’lik artış oranının üzerinde bir yükseliş gözlemlenmelidir.
Aşağıdaki grafik, Bitcoin’in Amerikan Doları karşısında son bir yıl içindeki artışını göstermektedir. Grafik verilerine göre, Bitcoin, 3.500 dolar seviyesinden 61.800 dolar seviyesine çıkarak yaklaşık %1648’lik bir artış yaşamıştır. %20’lik artış oranının çok üzerinde bir performans sergileyen Bitcoin, boğa piyasasının ne kadar güçlü olabileceğini göstermektedir.
Boğa piyasalarının klasik tanımını yapmak için içinde bulunduğumuz Covid-19 koşullarını göz ardı etmemiz gerekebilir. Çünkü boğa piyasalarında genellikle ekonomik büyüme hızı yüksektir ve işsizlik oranları düşüktür.
Özetle, boğa piyasasında piyasalar hızlı bir yükseliş trendine girer. Borsanın sürekli yükseleceğine inanan yeni yatırımcılar da bu süreci destekleyerek piyasanın daha da canlanmasına katkıda bulunur.
Boğa piyasasının ne olduğunu açıkladık. Peki, boğa piyasası nasıl oluşur? Bu piyasanın meydana gelmesi için hangi koşullar gereklidir? Bu konuları da detaylandırarak inceleyelim.
Boğa piyasasının oluşmasını sağlayan koşullar nelerdir?
Boğa piyasasının oluşmasını etkileyen birçok faktör sıralanabilir.
Bitcoin’de oluşan boğa piyasasının da elbette birçok nedeni var. Microstrategy, Grayscale ve Square firmalarının 2020’den beri Bitcoin yatırımı yaptığını biliyoruz. Ek olarak, Tesla, Şubat 2021’de 1.5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı yapıldığını açıklamıştı. İşte bu durum Bitcoin’in, kurumsal yatırımcılara güven verdiğinin göstergesi olarak örnek verilebilir.
Öncelikle bir boğa piyasasından bahsetmek için ekonomik açıdan yüksek bir büyüme oranının oluşması lazım. Ekonominin hızlı büyümesi sonucu, insanların tüketim amaçlı yaptığı harcamalar artacaktır.
Tüketim harcamalarının artması, şirketlerin daha fazla satış yaparak hem daha fazla ciro elde etmeleri hem de kâr oranlarını arttırmaları demektir. Bu oranların, yani gelirlerin artmasıyla birlikte, şirketler yeni yatırımlar yaparak istihdamı arttırırlar. Yani işsizlik azalırken ekonomi büyür.
Yatırımcıların geleceğe ve piyasalara daha iyimser bakmalarıyla birlikte, piyasalara para akışı da artar ve hisse senetlerinde fiyat artışı meydana gelir.
Yukarıda Tesla’nın Bitcoin’e yatırım yapmasından bahsetmiştik. Tesla, Square, MicroStrategy gibi şirketlerin, kripto varlıkların yükseleceğine olan inançları ve güvenlerinin artmasını, yatırımcı güveninin artması koşuluna bağlayabiliriz.
Boğa piyasalarının oluşması için işsizlik oranlarının da azalması gerekir. Çünkü iş sahibi insanların artması, tüketim harcamalarının artacağı anlamına gelir. Tüketim harcamaları artar, şirketler kâr eder, yatırımlarını arttırır, yatırımlar artınca işsizlik azalır ve döngü bu şekilde devam eder.
Kripto para piyasasında meydana gelen boğa konusunu bir de Google’ın gözünde inceleyelim.
Aşağıda bulunan görseller ne anlama geliyor? Bildiğiniz gibi Google, insanların en çok kullandığı arama motoru. Google’ın verilerine göre, Bitcoin kelimesinin aranma sıklığı son bir yıl içerisinde neredeyse %300 artmış. Buradaki veri kesin olmamakla birlikte, insanların Bitcoin’i araştırması sonucunda, bu alana yaptıkları yatırımlar da artmış diyebiliriz. Kesin olmaması konusundan bahsetmiştik, ancak Bitcoin cüzdanlarının sayısı da geçen yıldan bu yana bir hayli artmış durumda.
Bu görselde ise arama yapılan ülkelerdeki artış oranını görüyoruz. Gördüğünüz gibi Türkiye’de de Bitcoin kelimesinin aranma oranı bir hayli yüksek. Yüzlerce ülke arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Boğa piyasası ne kadar sürer
Geçmişte yaşanan boğa piyasalarına bakacak olursak, her piyasanın ve zamanın içerisinde bulunduğu durum farklılık gösterir. Boğa piyasasının daha ne kadar devam edeceğini kestirmek bir hayli zordur. Bu durum, piyasada bulunan ürünlerin durumuna, yatırımların devamına değişiklik gösterir. İçerisinde bulunduğumuz durum içerisinde Bitcoin’de şu kadar hafta daha Boğa piyasası yaşanacak demek doğru olmayacaktır.
Geçmişte yaşanan ve devam eden boğa piyasaları
Boğa piyasalarını anlatmak için, en çok örnek verilen durumlardan birisi de 2000’li yılların başında altın piyasasında gelen artıştır. Bu tarihte altın 800 USD/ONS seviyesinden işlem görürken, 1900 USD/ONS seviyesine kadar yükselmiştir.
Finans uzmanlarının boğa piyasası için verdikleri örneklerden birisi de 2008 ekonomik krizinin ardından, bugünlere kadar gelen boğa piyasası dönemidir.
Boğa piyasasının başladığını nasıl anlayabilirsiniz?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi boğa piyasasının varlığı hakkında konuşmak için teknik olarak yüzde 20’nin üzerinde yükselişlerin meydana gelmesi gerekir. Elbette piyasada çeşitli inişler ve çıkışların olması doğaldır. Ancak yine de dikkatli olmak gerekir.
Boğa piyasası nedir ve boğa piyasası nasıl oluşur gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Kripto paralar hakkında güncel haberleri okumak için Bitcoin haberleri linkine tıklayabilirsiniz.