1000 liraya tüyo: Borsa İstanbul’a yeni gelenleri böyle dolandırıyorlar

Borsa İstanbul'a 2020'nin başından bu yana ciddi bir yatırımcı akışı oldu. Bu ortamı fırsat bilen dolandırıcılar, yeni gelenleri dolandırmak için özellikle Telegram kanallarını yoğun olarak kullanıyor.

grafik
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

İnsanların getiri arayışıyla birlikte hisse senetleri, özellikle 2020 yılının başından bu yana yeni bir yatırımcı akışı gördü. Rakamlar, Borsa İstanbul’a son 6 ayda 350 bin kişinin katıldığını gösteriyor. Bu ortamı fırsat bilen dolandırıcılar, yeni gelenleri tuzağa düşürüyor ve dolandırıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bu dolandırıcılara karşı etkili şekilde aksiyon almaya başladı. Birçokları SPK tarafından ağır cezalar yedi.

Habertürk‘ten Rasim Ak’ın haberine göre, çoğu SPK tarafından yasaklı olsa da manipülatörler, paralı Telegram kanalları oluşturup burada yatırımcıları güya hisse tüyosu vererek aldatıyor. Üstelik bu gruplara katılmanın bedelinin bin lira olduğu ifade ediliyor. Hatta bazı kişilerin bu bedeli aralarında para toplayarak karşıladığı belirtiliyor.

Gruplara katılanlara batık denebilecek bilançosu kötü, sürekli zarar eden şirketler tavsiye ediliyor. Bu şirketlerin farklı ihracat bağlantıları yaptıkları, devlete olağanüstü satış yapacakları veya bir buluşu olduklarından bahsediliyor. Bu sözlerle tavlanan yeni yatırımcıların alımları ile hisse yukarı gidiyor. Ardından manipülatörler tepe noktalarda elindeki hisseleri satıyor ve fiyat hızla düşmeye başlıyor. Yeni yatırımcılar da bunu şaşkınlıkla karşılıyor.

Geçtiğimiz günlerde SPK, borsada manipülasyonlara yönelik olarak birtakım yaptırımlar uyguladı. Sosyal medyada bir hisse üzerinde “al” tavsiyesi verip ardından hemen satış yaptığı belirlenen bir kişiye 1 milyon 170 bin lira para cezası kesilmişti.

Bu tezgah kripto para piyasalarında da görülüyor

Sadece hisse senetlerinde değil, hemen hemen aynı tezgah, özellikle 2017 ve 2018 yıllarında kripto para piyasalarında sıkça görülüyordu. Yine çeşitli sosyal medya hesapları ve Telegram kanallarında değersiz ve işlem hacmi düşük kripto paralar öneriliyor, dolayısıyla küçük alımlarda bile bu kripto paralar önemli değer artışları yaşıyor. Bunu gören yeni yatırımcılar da halkaya dahil oluyor ve yine manipülatörler tepe noktalarda ellerinde tuttukları kripto paraları satarak kâr elde edip geride birçok mağdur bırakıyor. Pompala-boşalt olarak adlandırılan bu yönteme eskisi kadar yoğun olmasa da hâlâ rastlanılıyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl