Haziran ayında ABD’nin doğu yakasının en büyük petrol boru hattı sisteminin hack’lenmesi olayıyla konuşulan fidye yazılım saldırılarında olan yine küçük yatırımcılara oldu. ABD Hazine Bakanlığı’nın altında çalışan bir birim olan Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) aldığı yaptırım kararıyla birlikte, fidye yazılım saldırılarıyla bağlantısı olduğu iddia edilen Chatex borsasındaki tüm varlıklar dondurulmuştu.
Hem Chatex hem de yaptırım listesinde bulunan bir başka borsa olan Suex’in CEO’su ve kurucu ortağı olan Egor Petukhovsky, yaptırımlara karşı dava açacağını belirtmiş ancak süreçle uyumlu olduğunu göstermek için de hesapların dondurulmasına karşı çıkmamıştı.
370 bin kayıtlı müşterisi bulunuyor
Konuyla ilgili olarak ABD medyasından CoinDesk, biri 10 sene ABD’de yaşamış olan iki Rus kökenli Chatex kullanıcısına ulaştı ve onların hikayelerini haberleştirdi. ABD’de avukatlık yapan Ekaterina Abreu, 9 Kasım tarihi itibariyle, sabah kalktığında fonlarına ulaşamadığını ve o tarihten sonra da hiçbir şekilde hesabına müdahale edemediğini belirtti. Sonuç olarak Chatex, sistemine kayıtlı olan 370 bin müşterisinin hesaplarını, yaptırımlardan ötürü dondurmuştu.
Avukattan şirkete öneri: Fonlara dokunmayın
Chatex’in kurucu ortaklarından Vladislav Bulochnikov, yaptığı açıklamada bir avukatın kendilerine fonlara hiçbir şekilde dokunmama önerisinde bulunduğunu söyledi.
Özel lisans başvurusu
ABD’de yaşayan Ekaterina Abreu ise, varlıklarını geri alma konusunda ısrarcı davranıyor birçok zorlukla da mücadele ediyor. Chatex’te 3 bin dolarlık kripto parası bulunan Abreu, direkt olarak OFAC’a başvurdu. Abreu, OFAC yetkilisinin Chatex’in kayırlı bir kullanıcısı olduğuna bile şaşırdığını kaydederken, bloke olan fonların geri alınması için gereken özel bir lisans olduğunu ve buna başvurulması gerektiğini belirtti.
OFAC’tan beklenmeyen cevap
Lisans için gerekli olan formu dolduran ve üzerine bunu Telegram gruplarında paylaşarak diğer mağdurların da yararlanmasını sağlayan Abreu, formu OFAC’a iletti ama kurumdan, kendisinin bloke olan fonlarının görülemediği cevabını aldı. OFAC yetkilisi bu sefer de Abreu’den Chatex’te kripto para olduğuna dair borsadan bir onay yazısı talep etti. Bu arada Chatex de, bu lisans için bir başvuruda bulundu ve ayrıca müşterilerinin de kişisel olarak da lisans başvurusu yapmalarını istedi.
Cüzdanlar ya boş ya Chtaex cüzdanı değil!
Kurucu ortaklardan Vlad Bulochnikov ise ilginç bir bilgi daha verdi ve OFAC tarafından yaptırım listesine alınan Bitcoin cüzdanlarının neredeyse tamamının boş olduğunu söyledi. Boş olmayan tek cüzdanda ise 1 BTC olduğunu belirtti. Buna rağmen, soğuk cüzdan sağlayıcısı BitGo, yaptırım listesinde olmayan diğer varlıkları da dondurmuş durumda… Bulochnikov ayrıca 12 ilâ 30 arasındaki cüzdanın da Chatex’e ait olmadığını ancak geçmişte borsayla etkileşime girdiğinin tespit edildiğini söyledi.
Abreu ayrıca konuyu Rusya ve Estonya’daki savcılıklara da ilettiğini ve OFAC’tan çıkacak bir belge ile varlıklarını geri alamadığı durumda Rus ve Estonyalı yetkililerde çözümü arayacağını belirtti:
“Yaptırımlar bizi ilgilendirmiyor. Bunlardan biz etkilenmemeliyiz.”