Trafik Tam 5 Kat Arttı: Bitcoin Borsası Coinbase’e Erişim Böyle Kesildi

Sık sık erişim kesintileri ile gündeme gelen Coinbase, 1 Haziran'daki kesinti sırasında tam 5 kat trafik artışı yaşadığını açıkladı.

coinbase
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase, son zamanlarda Bitcoin’deki sert fiyat hareketleri sırasında çökmesi ile konuşuluyor. Bu durum borsada bir müşteri kaybına yol açarken yönetim probleme çözüm arıyor.

Coinbase’den önceki gün yapılan açıklamada, çöküşün neden kaynaklandığı detaylandırıldı. Buna göre, en büyük kripto paranın 10 bin dolara yükseldiği 1 Haziran’da trafiğin 5 kat artması, platformun otomatik ölçeklendirme mekanizmasının çalışmamasına yol açtı. Bunun sonucunda da borsaya erişim kesildi.

Coinbase yazılım mühendisi Michael de Hoog’un 6 Haziran tarihindeki bir blog paylaşımına göre; borsa 1 Haziran’da Türkiye saati ile 06.05’te 5 kat fazla trafik gördü. Bu sırada Bitcoin fiyatı da 10 bin dolar seviyesine çok yakındı.

Coinbase’e gelen trafiğin zaman içinde dağılımı

Borsanın oto-ölçeklendirmesinin yoğun trafiği kaldıramadığını belirten mühendis şu ifadeleri kullandı:

“Yoğun trafik bazı iç servislerimizi etkiledi ve hizmetler arasında yavaşlama yaşandı. Bu da, API’lerden (programlama arayüz uygulaması) sorumlu olan web server’larımızın işlem doygunluğuna ulaşmasına, dolayısıyla da gelen istek sayısının fazla olmasına ve taleplerin ya sıraya girmesine ya zaman aşımına uğramasına ya da o anda hata vermesine sebep oldu. Talep hata oranımız yüzde 50 arttı ve müşterilerimiz hem sitede hem de mobil uygulamada birçok hata yanıtı almaya başladı”

Coinbase, saat 06.20’de API’nin yeniden yüklendiğini ve trafikle uğraşan makine sayısının artırıldığını belirtti. Borsa tekrar çalışmaya başlamadan hemen önce ise iki dakikalık bir kesinti daha yaşandı. ABD merkezli şirket, son 3 ayda 4 kez kesinti yaşadı ve birçok kullanıcı Bitcoin’in sert hareketlerinde portföylerine ulaşamadı. Twitter’da paylaşılan bir grafikte ise borsanın bugüne kadar büyük fiyat hareketleri olduğu zaman toplamda 11 kez kapandığı gösteriliyor.

1 Haziran tarihinde yaşanan kesintiden sonra geliştirmelerin ve çalışmaların devam ettiği bildirildi. De Hoog da konuyla ilgili, eğer bir kez daha fiyat yükselmesi ya da düşmesi durumunda trafik artarsa o zaman ön-ölçekleme ve “cache” sistemi sayesinde etkilerin azalacağını belirtti ve “Yükleme sürecimizi uzun vadede geliştirmeyi planlıyoruz. Bu sayede oto-ölçeklendirme konusunda yaşadığımız problemleri azaltacağız” dedi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl