Ethereum karıştırıcısı Tornado Cash’in yasaklanmasından ötürü ABD Hazine Bakanlığı’na açılan davada, şikayetçi taraf son duruşmada önemli argümanlar öne sürdü.
Davacı grup, yasağın, yeni gelişmekte olan teknolojilerle ilgili kurallar çıkarmakla ilgisi bulunmadığını, amacın ise, tamamiyle Hazine Bakanlığı’nı, IEEPA adındaki Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’na bağlı tutmak olduğunu belirtti. 1977 yılında kabul edilen bu yasa, dış politika hedeflerini ve ulusal güvenliği korumak için, belirli bir ülkeye veya belirli bir gruba yönelik ekonomik sınırlamalar getiriyor.
“TORN tutan herkes Tornado Cash grubuna dahil sayılıyor”
Konuyla ilgili konuşan Coinbase’in hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi Paul Grewal ise Twitter’dan bu konuyla ilgili uzun bir “flood” yazdı. Yasağın, her TORN token tutan kişinin ‘Tornado Cash grubu’na dahil olduğunu belirttiğini ancak gerçekte böyle bir durum olmadığını belirten Grewal şu ifadeleri kullandı:
“Davacı taraf 4 önemli noktaya değiniyor ancak aslında hepsi aynı yere çıkıyor. Hükumet açık kaynak bir yazılımı, mülkiyet yaptırımları kanununa dayandırıyor. Ancak kanunun bununla hiçbir ilgisi yok. Yasaklar, TORN tutan herkesin Tornado Cash grubuna dahil olduğu düşünülerek getirildi. Bu hukuki bir teori olsa da gerçekte böyle bir durum yok. Kanunda sadece mülklere el konulabileceği yazıyor. Ancak açık kaynaklı bir yazılım ve gizlilik odaklı akıllı kontratlar, sahip olunacak şeyler değiller. Ayrıca kontrol edilemez ve herkes tarafından da değiştirilemezler.
İnsanlar Tornado Cash’i kendi mahremiyetlerini korumak için kullandılar. Onu yasaklamak, ifade özgürlüğüne karşı bir duruştur ve anayasa ihlali anlamına gelir. Yasak kararı adeta, ‘Git ve başka yerde konuş’ demekle aynıdır.
Burada değinmemiz gereken son nokta, davacıların kripto için özel kurallar istemedikleridir. Onların tek istediği, hükumetten gerekli kanunları uygulamalarıdır”