Binance CEO’su CZ, FTX sürecini anlattı: “Durum çok kötüydü”

Son dönemin en çok konuşulan kişilerinden biri olan Binance CEO'su Changpeng Zhao, FTX ile yaşadıkları sürecin detaylarını anlattı. CZ, "SBF beni aradığında, olumsuz ortamı dağıtacak açıklamalarla bir anlaşma yapabileceğimizi düşündüm ama rakamları gördüğümde durumun çok daha kötü olduğunu anladım" dedi. CZ ayrıca, FTX'in kullanıcı fonlarını olmaması gereken şekilde kullandığını da sözlerine ekledi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son günlerin en çok konuşulan kripto para CEO’larından biri olan Changpeng Zhao, Endonezya’da katıldığı bir konferansta FTX borsasıyla yaşadıkları olayların detaylarını anlattı.

Yaşananların artık regülatörlerin daha detaylı şekilde sektöre bakmasına neden olacağını belirten CZ, FTX’in durumunun ise beklediğinden kötü olduğunu belirtti:

“FTX olayı endüstriyi birkaç yıl geriye götürdü”

Bugün kripto para sektöründe yaşananlar için “2008 finansal krizinin bir benzeri” diyebiliriz. Bu uygun bir yorum olacaktır. Sanırım bir büyük oyuncu daha yok oluyor. Birkaç ay önce LUNA ve 3AC de vardı. Aslında 3AC ve Celsius, LUNA’dan daha küçüktü ama FTX de gerçekten çok büyük oyunculardan bir tanesi… 35-40 milyar dolarlık bir değerlemeleri vardı. Birkaç milyar dolarlık kullanıcı fonlarının yok oluşundan bahsediyoruz. Bu tür olaylar endüstrisi için çok yıkıcı… Bence birkaç yıl geriye gittik. Müşteri güveni ciddi şekilde azaldı.

“Geçmişte de rezerv kanıtının önemini söylemiştim”

Artık regülatörler kripto para endüstrisine daha yakından bakacaklar. Aslında bu açık konuşmak gerekirse iyi bir şey. Regülatörler KYC ve AML konusuna çok fazla eğilmeden önce ben işin hep rezerv kanıtına ve faaliyet tarzına yoğunlaşıp, bu taraflara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyordum.

“Ekibim ‘FTT coin’leri satalım mı?’ dedi, ‘Tabii ki’ dedim”

Son 3 günde yaşananlar aslında uzun zamandır yaşanan problemlerin açığa çıkması oldu. Bu sorun 3 günde yaratılmadı. FTX, kullanıcı fonlarını uygunsuz şekilde kullandı. Onlarla başka işlemler yaptı. Burada tetiği çeken, geçen haftaki Coindesk haberiydi. Ekibim de bana, ‘CZ, bizim hala çok ciddi oranda FTT coin’imiz var. Bunları satsak mı?’ dediler. Ben de ‘Tabii ki neden olmasın?’ dedim. Zaten bir gün sonra da Whale Alert, 580 milyon dolarlık FTT’nin Binance’e aktarıldığını belirtti. Ekibim son kez bana ‘Emin misin?’ diye sordu ben de ‘Tamam’ dedim. Sonra da bu konuda tweet atmam gerektiği konusunu konuştuk ve bu konuda şeffaf olmamız gerektiği kararına verdik.

“580 milyon dolarlık FTT nereden geldi?

Burada sorulması gerkeen soru aslında bizim bu değerde FTT’yi nereden elde ettiğimizdir. Biz FTX2te olan hisselerimizden çıkış yaptığımız için bu miktarda token aldık. 1,5 sene önceydi bu ve resmi olarak da bildirildi. Dolayısıyla ikinci el piyasadan zaten almamıştık. Tweet’i attıktan sonra o akşam bir FOMO başlayacağını da tahmin etmemiştim. Bu konferansa gelmek için Endonezya’daydım ve arkadaşlarımla dışardaydım. Tweet’i de bu şekilde attım. Bunlar, SBF beni aramadan 24 saat önceydi.

“Anlaşma bizim için iyi olmayacaktı”

İkinci gün Sam beni aradı ve ‘Konuaşbilir miyiz?’ dedi. Ben de ‘Tamam’ dedim. İlk başta bir OTC anlaşması yapacağını düşündüm. Daha sonra olumsuz havayı dağıtacağını ve bu şekilde bir anlaşma yapılabileceğini düşündüm ama durumun daha sonra çok daha kötü olduğunu gördüm. Anlaşma bizim şirket ekonomimiz için iyi olmayacaktı. Büyük boşluklar vardı. Kullanıcı açısından bakarsak bizden sayıca çok dah az kullanıcıya sahipler. Onların çalıştığı bölgelerde biz de zaten faaliyet gösteriyoruz. Bence teknoloji olarak da onlardan iyiyiz. Ürünlerimiz daha gelişmiş… Bizim ilk yaklaşımımız kullanıcıları kurtarmak oldu. Daha sonra kullanıcı fonlarının yanlış şekilde kullanıldığı ve soruşturma haberleri bizim anlaşmadan çekilmemize neden oldu. Bunu da hemen ve çabuk haber vermemiz gerekiyordu. ‘Hayır’ demeyi bile yavaş yapamazdık. Açıklamadan sonra da ne bir açıklama yaptım ne de bir tv kanalına çıktım.

“Etkileri büyüyecektir”

Bence bu olayın kripto para dünyasına etkileri daha da fazla olacak. Bugün BlockFi’ın yeniden iflas etme durumuna geldiğini de görüyoruz. Muhtemelen Voyager anlaşması da olmayacak. 1.4 milyar dolara anlaşmayı kazanmışlardı ama bunu ödeyecek paraları da yok. Yine de küçük borsalar için belki de avantaj olacak. Bence sektör buradan da çıkacaktır. Acılar çekilecek ama her zaman yeni oyuncular çıkar ve onlar yaşananlardan ders alır.

“DeFi’a da yatırım yapıyoruz”

Burada bizim yapmamız gereken şeffaf olmak… Biz en büyük oyunculardan biriyiz. Örnek olmamız lazım. Bu yüzden dün cüzdanlarımızı, sıcak ve soğuk cüzdanalrımızı paylaştık. Bunlar zaten biliniyordu. Gizli değillerdi ama bunu yaparak ilk adımı attık. Artık kullanıcı varlıklarını korumaya odaklanacaktır sektör,n çoğunluğu… Bir merkezi borsa olarak merkeziyetsiz finansa da ciddi yatırımlar yapıyoruz. Binance Labs bu anlamda 150’den fazla projeye yatırım yaptı ve portföy de şu ana kadar iyi çıkardı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl