Dünyaca ünlü McKinsey danışmanlık firması, son dönemde yaptığı iki anketin detaylarını kendi internet sitesinden paylaştı. Şirket ortakları olan Eric Hazan and Lareina Yee, anket ile ilgili önemli detaylar verdiler.
“Kişisel bilgiler ve siber güvenlik konusunda şüphe var”
McKinsey’nin 77 sayfalık raporunda Eric Hazan ve Lareina Yee, endüstrilerin metaverse’e bakış açılarında çok ciddi farklar olduğunu ve bazı endüstrilerin ciddi şekilde siber güvenlik ve kişisel bilgilerin mahremiyeti konularında şüphe duyduklarını aktardılar ve “Herkes metaverse’ün hala çok yeni ve erken olduğu konusunda aynı fikre sahip. Bu yüzden siber güvenlik ve kimlik bilgileri mahremiyeti gibi unsurlar için çeşitli şüpheler var” dediler.
“%79’luk kısım para harcadı”
Dünya çapında 11 ülkeden 3400 katılımcının bulunduğu ilk ankette, 3’te 2’lik kısmın metaverse’te günlük aktivitelerin yapılmasına olumlu baktıkları bilgisi verilirken, “şaşırtıcı şekilde” %79’luk kısmın ise metaverse’te aktif hareket etmelerinin yanında para da harcadıkları ve çeşitli ürünler aldıkları belirtildi.
“Yöneticilerin %95 mutabık olduğu konu: Pozitif etkisi olması”
McKinsey ortakları, çeşitli endüstrilerde yöneticilik yapan kişiler arasında yaptıkları diğer ankette, katılımcıların birçok konuda fikir ayrılığına düştüklerini ancak %95’inin mutabık olduğu tek bir konu olduğunu ve bunun da metaverse’ün kendi endüstrilerine ileride pozitif etki edeceğini düşünmeleri olduğunu söylediler. 4’te 1’lik kısmın ise önümüzdeki 5 yılda, kurumsal gelirlerin %15’inden fazlasının metaverse’ten sağlanacağını düşündükleri aktarıldı.
“Kat be kat büyümesini bekliyoruz: 5 trilyon dolar”
Ankette katılımcılara metaverse’ün yarattığı fırsatın büyüklüğü de soruldu. Yönetici Eric Hazan, aldıkları cevaplar sonucunda beklentinin 2030 yılı itiabriyle metaverse değerinin toplamda 5 trilyon dolar olması yönünde bulunduğunu belirtti:
“Metaverse’ün ekonomik değerinin yıllar içinde kat be kat büyümesi bekleniyor. Erkek ya da kadın ya da kişinin hangi coğrafyadan olduğu fark etmeksizin insanlar, metaverse’ün etki alanına girmiş durumda. Tüketiciler yeni teknolojileri benimseme konusunda istekliler. En azından bu duruma kapalı değiller. Şirketler güçlü bir şekilde metaverse altyapısının gelişimine yatırım yapıyorlar. Tüketici ve kurumsal kullanım alanlarına bakıldığında, 2030 yılına kadar 5 trilyon dolar değere kadar ulaşabileceğini görüyoruz.”