Hızla büyüyen kripto-para ekosisteminde yatırımcılar ve al-satçılar, coin seçiminde zorluk yaşıyorlar. Kripto para piyasının 16000’den fazla kripto paranın yer aldığı bir alan olduğu düşünüldüğünde bu duruma hak vermemek elde değil. Belki bu rehber potansiyel kripto para yatırımcılarına yardımcı olabilir. Bugünkü rehberi Dash’e ayırdık. Dash coin nedir? Detaylar aşağıda:
Dash Coin nedir?
İlk olarak 2012 yılında geliştirilmeye başlanan ve 2014’te piyasaya sürülen ve başlangıçta Darkcoin olarak bilinen Dash kullanıcı gizliliğini ve anonimliğini sağlamak için tasarlanan bir kripto para birimidir. Hızlı ve ucuz bir şekilde ödemelerde kullanılmayı hedefleyen proje açık kaynaklıdır.
Aslında, kripto paranın teknik belgesini yazan Evan Duffield ve Daniel Diaz, Dash’i Nakamoto’nun çalışmalarına dayanan ilk gizlilik merkezli kripto para birimi olarak tanımlıyorlar.
Halen güçlü şifreleme özelliklerine sahip olsa da o zamandan beri amaçlarını yeniden şekillendiriyor. Kripto para birimi artık günlük işlemler için bir araç olmayı hedefliyor.
Dash’in web sitesinde, “Dash, her yerde harcayabileceğiniz dijital nakittir” ifadesi beyan ediliyor.
Dash’in vizyonundaki değişim ona iyi hizmet etti. Dash şu anda kripto para birimleri arasında 12. sırada yer alıyor.
Dash ve Bitcoin’in farkı nedir?
Dash ve Bitcoin arasındaki ana fark, kripto paraların madenciliği için kullanılan algoritmada yatıyor.
Proof of Stake algoritmasının bir modifikasyonu olan X11 algoritmasını kullanan Dash, aynı zamanda Conjoin mixing’i, işlemleri karıştırmak ve Blockchain’de gizliliği sağlamak için kullanıyor. Öte yandan, Bitcoin’de ise Bitcoin madenciliği için Proof of Work algoritması kullanıyor.
Bunun yanı sıra, iki kripto para birimi arasında başka bir fark daha var.
Yeni başlayanlar için, her ikisi de işlemleri ele almak için farklı sistemlere sahip.
Bitcoin’in Blockchain’indeki işlemlerin, ağ içindeki tüm node’lar tarafından doğrulanması gerekiyor.
Otorite olmaksızın konsensüs sağlamak için tasarlanan süreç, full node’lar veya madenciliğe adanmış node’lar için önemli bir yatırım altyapısı gerektiriyor. Bu sistemde, full node’ları çalıştıran Bitcoin madencileri, en ideal işlemleri sağlamak için zaman ve para miktarını arttırıyorlar. Bitcoin ağının ölçeklenmesiyle, bu imkansız bir iş haline geliyor.
Son olayların ortaya koyduğu gibi, süreç zaman alır ve tıkanmayı önlemekte başarısız olur, çünkü yavaş işlem Bitcoin’in bellek havuzunda bir işlem yığınına neden oluyor.
Bu da dolayısıyla, yüksek işlem ücretlerine yol açabilir ve Bitcoin’i günlük işlemler için bir kripto para birimi olarak uygun hale getiremez.
Dash bir başlangıç noktası olarak ekonomik teşvik kullandı. İşlemlerin doğrulanması ve onaylanmasını basitleştirmek için bir Masternode sistemi kurdu.
Kripto paranın kurucu ortakları teknik belgelerinde, bunun kullanıcıların hizmetler için ödeme yapmasına ve yatırımlarını geri kazanmalarına olanak tanıdığını belirtiyorlar. Masternode’lar, ayrıca işlemler için ölçeklenebilirlik sorunlarını da çözüyor.
16 Şubat itibarıyla, Dash’ın ağında 4,719 Masternode vardı. 2017 Aralık’ta 4,510 Masternod’tan bu seviyeye bir yükseliş gerçekleşti. Masternode’lardaki bu artış, Dash’in fiyatının düşmesine rağmen gerçekleşti.
Dash’ın ekosistemindeki ikinci yenilik ise, yönetim modelinde yatıyor.
Dash’e benzer istekleri olan Bitcoin ve Litecoin gibi iki kripto para birimi akademik kurumlar tarafından büyüdüler. Büyük ölçüde, bu kripto paraların gelecekteki gelişimleri, bu kurumlardan kaynaklanan bağışlara bağlı oluyor.
Dash ise üç paydaş arasında blok ödülleri ayırarak kendi kendini finanse eden bir modele öncülük etti.(Masternodes, Madenciler ve Hazine)
Masternode’lar ve madenciler yüzde 45 pay alıyorlar. Yüzde 10’luk kısım ise Dash’in gelecekteki kalkınma projelerini finanse etmek için kullanılıyor.
Masternode’lar burada da önemli bir rol oynuyorlar; oyları, kripto para biriminin gelecekteki gelişim yönlerini belirliyor.
Dash coin nasıl alınır?
Dash’i düşük komisyon ücretleri ve stabil altyapısıyla kısa zamanda popüler bir borsa haline gelen Binance’i kullanarak alabilirsiniz.
Binance kayıt linki üzerinden hesabınızı oluşturduktan sonra Dash alabilmek için şu adımları izlemeniz yeterli:
1- Binance’de bulunan hesabınıza Bitcoin gönderin. Bunun için sayfanın sağ üst kısmında yer alan Funds bağlantısının üzerine gelerek Deposits&Withdrawals‘a tıklayın.
2- Açılan sayfada yer alan arama kutucuğuna BTC yazarak Bitcoin’i bulun ve hemen yanında yer alan Deposit‘e tıklayın.
3- Burada sizin için oluşturan cüzdan adresinizi kopyalayın ve Bitcoin’lerinizin bulunduğu borsa ya da cüzdan üzerinden bu adrese Bitcoin gönderin. Bitcoin’leriniz Binance hesabınıza 15 dakika içinde geçecektir.
4- Bitcoin’leriniz hesaba geçtiyse Binance logosunun yanında yer alan Exchange bağlantısı üzerinden Basic‘i tıklayın.
5- Açılan sayfada DASH/BTC çiftini bularak tıklayın. Ardından grafiğin altında yer alan Buy bölümünden satın alımınızı gerçekleştirin. Burada yer alan Price bölümüne almak istediğiniz fiyatı, Amount bölümüne ise almak istediğiniz Dash miktarını girin ve Buy Dash‘e basın. Daha kolay bir şekilde satın almak isterseniz Market sekmesi üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Dash coin yazılımı Evan Duffield ve Daniel Diaz tarafından geliştirilmiş bir kripto para birimidir. İlk çıktığı günlerde XCoin ismine sahip olan Dash, daha sonra Darkcoin ve en sonunda Dash ismini almıştır.
Dash projesi ilk defa 2012 yılında geliştirilmeye başlanmıştır ve 18 Ocak 2014’te çıkmıştır.İlk önce Bitcoin ağının gizliliğini artırmak için tasarlanan Dash, daha sonra kendi ağında devam etti.
Dash coin 20 Aralık 2017’de 1,642.22 doları görerek tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.
Dash en düşük 0.2139 doları gördü.