Bitcoin’e yaptığı yatırımlar ve kamuoyuyla işlemlerini paylaşmasıyla bilinen İngiltere merkezli finansal danışmanlık firması deVere Group’un CEO’su Nigel Green, El Salvador’un Bitcoin adımını değerlendirdi.
Kişisel web sitesinden konuyu değerlendiren Green, bazı büyük ve güçlü ülkelerin bu ‘önlenemez gidişatı’ durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Green’in yorumları şu şekilde:
“9 Haziran günü kripto para evreni için çok önemli bir gündü. El Salvador, Bitcoin’i dünyada yasal bir para yapan ilk ülke oldu. El Salvador Meclisi, 84 oyun 62’sini olumlu yönde kullanarak bu kararı aldı.
‘Güçlü ve büyük ülkeler durdurmaya çalışıyor’
Forbes, Yahoo News, City AM ve Verdict gibi kuruluşların da benim sözlerimi haberleştirdiği gibi, yine aynı yorumu yapacağım. El Salvador kesinlikle son olmayacak. Buna rağmen bazı güçlü ve büyük ülkeler, önlenemez geçişi geciktirmeye ya da durdurmaya çalışıyor. Küresel dijital paralara geçiş durdurulamaz. El Salvador’un bu anlamda aldığı karar tarih yazmakla aynıdır. Diğer ülkeler de onları takip edecektir.
‘ABD dolarına bağımlı oluyorlar’
Düşük gelirli ülkeler, piyasadaki değişikliklere karşı, zayıf para birimlerinden ötürü çok güçsüz kalıyorlar. Bu yüzden enflasyona da maruz kalıyorlar. Gelişmekte olan ülkeler de işlemleri tamamlamak için ABD doları gibi büyük ‘birinci dünya’ para birimlerine bağımlı oluyorlar. Buna rağmen, bir başka ülkenin para birimine bağımlı olmanın getirdiği sorunların maliyeti de çok yüksek olabilir.
‘Ülkelerin etkilenmesinin önüne geçer’
Son birkaç onyılda gelişmekte olan ülkeler, hep dolar üzerinden borç aldılar. Bu yüzden onların piyasaları ciddi şekilde etkilendi. Ayrıca ekonomik tahminler de tutmayabiliyor.
Ancak tüm bunlara rağmen, bu ülkelerin bir kripto parayı benimsemesi, onların bir ülkenin ekonomisinden direkt olarak etkilenmemesini sağlar. Ayrıca Bitcoin küresel şekilde çalıştığı için, küresel ekonomik değişikliklerden etkilenmektedir.
‘Geleneksel bankalar baypas edilebilir’
Gelişmekte olan ülkelerde, hem kişiler hem de kurumlar için finansal katılım dijital paralar ile sağlanabilir. Dijital paralar sayesinde bu kişi ve kurumlar, geleneksel bankalar ve finans hizmetleri sağlayıcılarını baypas edebilirler.
Doğal olarak El Salvador’un bu hamlesi özellikle zengin ülkelerden eleştiri alacaktır. Bu yüzden, karmaşık sorunları çözmeye yönelik olan bu devrimsel yaklaşımın savunulması gerektiğini düşünüyorum.