Avrupa Merkez Bankası yetkilisi açıkladı: Bir dijital para üzerinde çalışıyoruz

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bir yönetim kurulu üyesine göre Avrupa Merkez Bankası, bir araştırma görevi gereği perakende dijital para çıkarmak için düğmeye bastı.

ECB (Avrupa Merkez Bankası) Denetleme Kurulu başkan yardımcılığı da yapan Yves Mersch, CoinDesk’in Consensus 2020 konferansının açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasının medyaya yansıyan kısmında Mersch, herkesin konuştuğu “toptan bir CBDC (Merkez Bankası Dijital parası)” yerine perakendenin önemine değindi.

Mersch, bu tür çalışmaların Euro bölgesi işlemlerinin büyük çoğunluğunun (yaklaşık% 76’sının) nakit şeklinde olduğu bir ekonomik zeminde gerçekleştiğini bildiklerini belirtti ve “Dolayısyla ECB’nin, CBDC’lerle ilgili çalışması, tartışması analiktir” yorumunu yaptı.

Mersch, “Şu anda bir CBDC’ye fazla ihtiyaç olmama durumu, bizim ciddi şekilde çalışmamız ve araştırma yapmamızı engellemiyor. Bir dijital para çıkarma gerekliliği duyulduğunda, işte o zaman dersimize iyi çalışmış olacağız. Bu sebeple Euro-sistem içinde CBDC için bir görev grubu oluşturduk” dedi.

Merkez bankaları tarafından çıkarılan paraların çoğunun, adlandırılmasa da dijital olduğunu belirten Mersch, “Bu, karşı taraflarla yaptığımız toptan kredi operasyonlarımızda verilen paranın büyük bir kısmı için geçerlidir. Şu anda merkez bankası bilançolarına ulaşmak dijital merkez bankası parasına ulaşma imkanı sunmaktadır. Bundan sonra değişebilecek olan ise, merkez bankamızın bilançolarına ulaşabilecek tarafların kapsamıdır. Gerçekten CBDC’lerin tartışılmasının merkezinde bu konu yatmaktadır. Sınırlı bir finansal grup ile yapılacak toptan CBDC anlaşması da alışılmış, olağan bir iş olacaktır. Ancak herkes tarafından erişilebilen bir CBDC yaratılması tüm oyunu değiştirecek bir etkendir. Bu yüzden ana hedefimiz şu an bir perakende CBDC’sidir.” şeklinde konuştu.

Böyle bir girişim için yasal dayanağın çok önemli olduğunu söyleyen Mersch, perakende bir CBDC’nin, merkezi olmayan yani merkezi bir defter olmadan, dijital token’lara dayanabileceğini, bu sayede de şu an nakit parada olduğu gibi bir anonimliğe izin verilebileceğini belirtti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl