Yapılan değişikliğe göre ödeme kuruluşlarının Merkez Bankası nezdinde 1 milyon TL tutarında bulundurmak zorunda oldukları teminat, nakit veya devlet iç borçlanma senedinin yanı sıra kira sertifikası cinsinden de olabilecek.
Yönetmeliğin 10. maddesinde yapılan düzenlemeye göre BDDK, ödeme kuruluşlarına faaliyet gösterebilmesi için ilave öz kaynak bulundurma yükümlülüğü getirebilecek. Bu kuruluşlar, ödeme sistemlerinin işletilmesi dışında herhangi bir ticari faaliyette bulunamayacak, mevduat veya katılım fonu kabul edemeyecek.
Kuruluşlar, her türlü belge, ilân ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptığı açıklamalarda banka adını ya da banka gibi faaliyet gösterdiği ya da banka adına işlem yaptığı izlenimini uyandıracak ifadeleri kullanamayacak. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, kuruluş temsilcisinin şubesi veya acentesi olarak ödeme hizmeti sunanların 31 Aralık’a kadar ilgili kuruluş ile yazılı sözleşme imzalaması zorunlu tutuldu.
Akbank’a izin
Bu arada BDDK, Akbank’ın yan kuruluşu AkÖde’ye de elektronik para ihracı ve ödeme hizmetleri sunma konusunda izin verdi. Şirket ayrıca Akbank’tan pazarlama ve satış sonrası desteği, çağrı merkezi operasyonları ve suistimal operasyonlarının yönetimi hususlarında destek ve danışmanlık hizmeti alabilecek.