Twitter ve Tesla’nın patronu Elon Musk’ın talebine mahkemeden ret geldi.
Bilindiği üzere Elon Musk, 2018 yılında Tesla hisselerinin fiyatını Twitter’dan manipüle etmekle suçlanmış, bu konuda SEC tarafından açılan dava neticesinde Musk’ın tweet’lerinin Tesla şirketi tarafından onaylandıktan sonra paylaşılması kararı alınmıştı.
Musk, yakın zaman önce avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurarak bu anlaşmayı değiştirme ya da sona erdirme talebinde bulundu. Mahkeme ise bu talebi reddetti. Buna göre Elon Musk’ın SEC ile yaptığı uzlaşma anlaşmasının, bir “Twitter onaylayıcısı” ihtiyacı da dahil olmak üzere, yürürlükte kalacağına hükmedildi.
Mahkeme, “Hiçbir kanıt bulunamadı” dedi
Musk’ı temsil eden Avukat Alex Spiro’nun şubat ayında verdiği dilekçede, anlaşmadaki koşulların Musk’ın ifade özgürlüğüne ilişkin anayasal haklarının ihlal ettiği öne sürüldü. Musk tarafından ileri sürülen iddialar ABD İkinci Daire Temyiz Mahkemesi tarafından kabul görmedi ve “Musk’ın SEC’nin rıza kararnamesini kötü niyetli, taciz edici soruşturmalar yürütmek için kullandığı iddiasını destekleyecek hiçbir kanıt bulunamadığı” belirtildi.
2018’de ne olmuştu?
Tesla’nın CEO’su, 2018 yılının Ağustos ayındaki bir tweet’inde hisse başına 420 dolar ödeyerek şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için gerekli finansmanı da bulduğunu iddia etmişti. O sırada Tesla hisseleri de yaklaşık 350 dolardan işlem görüyordu. Musk’ın tweet’i üzerine kısa sürede yüzde 10 artış yaşandı. SEC, Musk’ın manipülasyon yaptığı iddiaları üzerine harekete geçerek dava açtı. Açılan “menkul kıymet dolandırıcılığı” davası sonucunda Musk’ın iddialarının yanlış olduğu, Tesla CEO’sunun yanıltıcı bilgiler yaydığı tespit edildi.
Karşılıklı yapılan anlaşma gereği, Musk tarafından paylaşılacak olan ve Tesla hakkında önemli bilgiler içerecek tweet’lerin “önceden onaylanması” zorunlu tutuldu. Bu gereklilik, bazı üst düzey yöneticileri de kapsıyordu. Hem Musk hem de Tesla 20’şer milyon dolarlık para cezasına çarptırılmış ve Musk, yönetim kurulu başkanlığı görevini bırakmıştı.