ABD’de açıklanan enflasyon verileri beklenenden kötü gelerek piyasalarda riskli varlıkları olumsuz etkilemeye devam etti. Her ne kadar ben bu yazıyı yazarken henüz piyasalarda günlük kapanış gelmemiş olsa da detaya baktığımızda olumsuz görüntünün kalıcı olma ihtimalinin az olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim veri açıklandıktan sonra sert düşen borsalar şu anda (sabah 11.30) pozitife döndü.
Manşet enflasyon %8.1 beklenirken 8.2 olarak açıklandı. Geçen aydan (8.3%) az da olsa düştü.
Çekirdek enflasyon ise artmaya devam ediyor. 6.5% beklenirken 6.6% gelerek geçen ayın (6.3) da üstüne çıktı.
Peki detaya baktığımızda önümüze nasıl bir tablo çıkıyor?
Aşağıdaki tabloda işaretlediğim kalemleri tek tek incelersek eğer gıda (1), evde kullanılan doğal gaz (2), yeni arabalar (3), ulaşım (4) ve sağlık giderlerinin (5) artışa neden olduğunu görebiliriz.
Peki düşük gelen veriler hangileri? Tabi ki %-2.1 ile enerji ki benzin fiyatlarındaki düşüşün ne kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz ve %-1.1 ile ikinci el araba fiyatları.
Çekirdek enflasyona enerji ve gıda fiyatlarının dahil olmadığı için artışa neden olan kalemlerin servis sektörü ile alakalı olduğunu görebiliriz. Her ne kadar barınmada da artış olsa da (%0.7) geçen aya göre servis sektöründeki fiyat artışlarının beklenenden fazla yükseldiğini görebiliriz. Bu görece iyi bir haber çünkü servis sektörü dönemsel artışlar yaşamaya daha yakın bir kalem olduğu için önümüzdeki dönemde eğer enerji fiyatları düşmeye devam ederse bu düşüşün servis sektörüne de yansıması öngörülebilir bir durumdur.
Peki bu piyasalara nasıl yansır?
Birinci yansıması tabi ki Fed’in Kasım ayında artık 75 baz puan artışının neredeyse kesinleşmesi ile ilişkili. Bu zaten beklenen bir artış olduğu için bu artışa dair soru işaretlerinin olmaması piyasa için olumlu, çünkü belirsizliği ortadan kaldırır. Ancak unutulmaması gereken konu parasal sıkılaşmanın devam ettiği ve bunun riskli varlıkları olumsuz etkilemeye devam edeceği.