Ethereum baharı tüm hızıyla sürüyor. Ether, yıl başındaki 8.52 Dolar’lık bir birim fiyata sahipti. O zamandan bugüne tüm zamanların en yükseğine, birim başına 352 Dolar’a ulaştı. Bu da yaklaşık olarak yüzde 4500’lük bir artış yapıyor.
Bu rekor artışta pek çok faktörün etkisi var ancak dört temel faktör çok daha etkili. Bunlar: EEA, ICO’lar, Güney Kore ve Rusya…
Enterprise Ethereum Alliance’ın (EEA) oluşturulması
2017 yılının Mart ayında Blockchain şirketleri, araştırma laboratuvarları ve küresel şirketler, Enterprise Ethereum Alliance’ın kurulduğunu ilan ettiler. Bu ittifakın amacı, endüstri standartlarını topluca geliştirmek ve çeşitli üyeler arasındaki işbirliğini teşvik etmekti.
EEA şimdi Microsoft, Inter, JP Morgan, Deloitte, Acenture, ING, ConsenSys ve Toyota Araştırma Enstitüsü’nü de içeren yüzlerce üyeyi bünyesinde bulunduruyor.
İttifak, ortak projeler üzerinde çalışmak ve ölçeklenebilirlik, mahremiyet ile gizliliğe odaklanarak Ethereum’un Blockchain’inin geleceğine katkıda bulunmak istiyor.
Böyle bir girişim hiç şüphesiz Ethereum’a meşruiyet kazandırıyor. Bu da rekor artışta büyük rol oynadı.
ICO’ların patlaması
Initial Coin Offerings (ICOs), yani Türkçe’ye tam çeviremesek de “Başlangıç Para Fonu” denebilir. İddialı projeler, bu yolla para toplayıp projeyi fonluyorlar. Para gönderenler de projeden bir hisse elde ediyorlar. Projenin değerlenmesi durumunda ciddi kazançlar söz konusu olabiliyor.
Smith + Crown, ICO’ları ve başarılarını takip eden bir Blockchain danışmanlık firması. Şirkete göre, ICO’lar, 2016 yılında 101 milyon Dolar kazandı.
2017 yılının başından bu yana toplam miktar 300 milyon Dolar’ın üzerine çıktı ve altı aydan kısa bir sürede yüzde 200’lük bir artış yaşandı.
Bu alandaki son girişimlerin çoğu akıllı sözleşme yetenekleri nedeniyle Ethereum Blockchain’ine dayanıyor ve bu nedenle Ico’lar Ether coin’lerini kullanıyorlar. Dolayısıyla ETH’nin birim fiyatını yükseltmede etkili oldular.
Bir Ethereum güç merkezi olarak Güney Kore
Güney Kore’nin en büyük 3 dijital para birimi borsası Ether’i sisteme entegre etti. Bu da Güney Kore’yi günlük 335 milyon Dolar’lık hacmi ile en büyük Ethereum piyasası haline getirdi.
Son birkaç aydır Güney Kore, Ether’in toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 38’ini elinde bulunduruyordu.
Vitalik Buterin’in Vladimir Putin ile buluşması
Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ethereum’un kurucusu Rus kökenli Vitalik Buterin bir görüşme gerçekleştirmişti.
Toplantıyla ilgili pek ayrıntı verilmese de Putin’in Blockchain teknolojisinin gelişimine tam destek verdiğini biliyoruz.
Tüm bunlar, Ether’in fiyatının rekor üstüne rekor kırmasında etkili olan dört ana faktör. Acaba sırada ne var?