Constantinople, Ethereum için hayal kırıklığı mı oldu?

Çatallanmanın ardından oluşan tabloya bakıldığında Ethereum geliştiricileri, Constantinople'dan umduğunu alamamış görünüyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Ethereum’un Constantinople çatallanması, birkaç ertelemeden sonra 1 Mart 2019’da nihayet tamamlanmıştı.

Ethereum madenciliğine enerji verimliliği getiren bu çatallanmadaki en önemli değişiklik ise, madencilik ödüllerinin 3 ETH’den 2 ETH’ye düşürülmesi oldu.

Ethereum‘un nihai hedefi, proof-of-work algoritmasından madencilere ihtiyaç duyulmayan proof-of-stake algoritmasına geçmek. Bunun için de “zorluk bombası” adı verilen bir sistem kullanıyor. Zorluk bombası, madencilik zorluğunun katlanarak artmasını sağlayarak madencilerin proof-of-stake sistemine geçmesini sağlama amacı taşıyor. Madenciler bu durum karşısında hiçbir heyecan hissetmeseler de yatırımcılar yıllardan beri proof-of-stake hamlesini bekliyor çünkü bu sistemle ETH’nin enflasyon oranı azalacak ve bunun da fiyatı yükselteceği düşünülüyor.

Proof-of-stake sistemi henüz hazır olmadığından zorluk bombasının işlemez hale gelmesi yani patlaması ağı felç edebilirdi. Constantinople esasında bu zorluk bombası patlamasını geri püskürttü. Madencilik ödüllerinde hafif bir azaltmaya giderek, hem madencileri çok fazla üzmedi hem de uzun vadeli yatırımcıyı tatmin etti.

Ethereum ağının günlük ortalama zorluğu

Ethereum ağının Kasım 2018’den günümüze kadarki günlük ortalama zorluk haritasına baktığımızda, 28 Şubat 2019 ile 1 Mart 2019 tarihleri arasında büyük bir düşüş görüyoruz. Constantinople çatalı da tam bu dönemde uygulanmıştı. Bu da, çatallanmadan sonra madencilik ödüllerinin azaltılmasının madencilik zorluğu ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Ethereum ağında ortalama blok süresi

Blok süresine baktığımızda ise, yine çatallanma tarihinde %30’luk bir düşüş yaşayarak 19 saniyeden 13 saniyeye düştüğünü görüyoruz. Yani, azalan madencilik ödülleri sadece madencilik zorluğunu düşürmekle kalmayıp blok süresini de kısaltmış.

Bu çatallanmayla amaçlanan madenciliği daha az cazip hale getirmek iken ödüller düşerken zorluğun ve blok süresinin de azalması, madencilerin bundan çok da kötü etkilenmediğini gösteriyor. Blok başına daha az kazansalar da madenciliği daha hızlı ve daha kolay şekilde yapabiliyorlar.

Ethereum ağının ortalama hash oranı

Hash oranlarına (madencilik performansı) baktığımızda ise çok fazla bir değişiklik göremiyoruz. Aslında zorluğun azalmasının ve blok sürelerinin kısalmasının performansı artırması gerekirdi.

Bunun muhtemel bir sebebi, madencilerin çatallanmadan sonra fiyatı biraz artan Ether’in uzun vadeli geleceğine inanmaları olabilir.

Görünüşe göre, geliştiricilerin bu çatallanmadan beklentileriyle alınan sonuçlar birbiriyle pek uyuşmuyor. Blok sürelerinin kısalmasıyla, madencilerin faaliyetlerinde gözle görülür bir değişiklik olmadığı için enflasyon oranında da büyük değişimler beklenmiyor. Bu da Ethereum’un geliştirici ekibinin üzerindeki bir an önce proof-of-stake’e geçilmesi yönündeki baskıları artırıyor.

Haber: LongHash

→ ETHEREUM, BİTCOİN’İ İKİYE KATLIYOR: GELİŞTİRİCİLERDE LİDER

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl